В Україні планують скасувати оплачувані лікарняні – що пропонують натомість

 

 

Органи влади в Україні внесли зміни до законодавства про соцзахист. Обговорюються варіанти замінити традиційне лікарняне на початку 2023 року.

1 січня 2023 року набуває чинності ухвалений парламентом законопроєкт № 3663 про внесення змін до Закону України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших законодавчих актів України. Мінсоцполітики та суміжні міністерства готують пропозиції для заміни лікарняних додатковою відпусткою працівникам, його повідомляє прес-служба у відповіді Судово-Юридичній газеті.

Кабінет дозволив зацікавленим міністерствам та органам влади надати свої пропозиції до 1 лютого 2023 року.

У пункті 2 статті 15 оновленого Закону Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування зазначається, що допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у першій частині статті, виплачується уповноваженим органом управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п’яти днів непрацездатності відбувається за рахунок роботодавця.

У відповіді на запит у Мінсоцполітики уточнили, що не обговорюються такі варіанти змін:

стимулювання медичного страхування за рахунок працівників;

повного скасування виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування;

збільшення строку оплати днів непрацездатності роботодавцям;

обмеження тривалості оплачуваної відпустки за рахунок роботодавця замість виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

peredplata