Прокуратура перевірила водні об’єкти Буковини

Органи прокуратури Чернівецької області провели перевірки стану додержання земельного та водного законодавства щодо цільового використання та будівництва на землях водного фонду, забезпечення доступу громадян до водних об’єктів.
Встановлено, що органами виконавчої влади та місцевого самоврядування не вживаються необхідні та вичерпні заходи щодо визначення на місцевості меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг, їх впорядкування, недопущення будівництва житлових будинків та інших об’єктів у зонах можливого затоплення. Такі порушення – незаконне будівництво капітальних споруд у межах прибережної захисної смуги ставу – виявлені у Сторожинецькому, Глибоцькому та Новоселицькому районах. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Майже по всіх водних об’єктах області (окрім переданих в оренду або власність) необхідно провести землевпорядні роботи щодо визначення їх меж та меж прибережних смуг.
В переважній більшості органами місцевого самоврядування не визначені місця масового відпочинку населення та не розроблені на відповідні території проекти відведення земельних ділянок, районними радами правила загального водокористування не ухвалені. Не у всіх договорах про надання в оренду водних об’єктів передбачено умови загального водокористування або його заборону.

Стан організації місць відпочинку для населення на землях водного фонду та водних об’єктах є незадовільним. Заходи до демонтажу незаконних споруд, павільйонів, огорож органами влади і самоврядування не вживаються.

Численні порушення виявлені і у користувачів (орендарів та власників) земель та водних об’єктів, зокрема, порушення режиму користування землями водного фонду, визначеного законодавством та договорами цільового призначення. Перевірками встановлено факти незаконного встановлення огорожі та інших перепон (шлагбаумів, колючого дроту тощо), які заважають вільному доступу до водних об’єктів, відсутність інформування громадян щодо обмежень або заборони загального водокористування. Також перевірками встановлено незаконне будівництво об’єктів, розміщення яких на прибережних захисних смугах не передбачено законом, та не дотримання державних санітарних норм, правил, гігієнічних нормативів при використанні земель водного фонду, зокрема щодо утворення, розміщення й утилізації відходів.

Крім того, за матеріалами екологічної інспекції Чернівецьким міжрайонним прокурором з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері 08.08.2013 розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 239-2 (незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах, що спричинило тяжкі наслідки) КК України за фактом самовільного видобування невстановленими особами на землях заказника місцевого значення «Сіретський» в адміністративних межах Панківської сільради Сторожинецького району на ділянці р. Сірет та вивезення 1698,80 м. куб. піщано-гравійної суміші. Внаслідок таких дій спричинено шкоду водному об’єкту на загальну суму 339 760 грн.

Загалом за результатами проведених перевірок органами прокуратури області розпочато 2 кримінальних провадження, внесено 15 подань про усунення порушень вимог закону, причин та умов, що їм сприяли, притягнення винних посадових осіб до відповідальності та пред`явлено 5 позовів.

peredplata