Китай скуповує землю в Україні

Китай скуповує землю в УкраїніКитайська держкорпорація Xinjiang Production and Construction купує в Україні майже 3 мільйони гектарів землі.
Як повідомляється, на першому етапі китайська державна компанія орендує 100 тис. гектарів на 50 років в українського агрохолдингу KSG Agro.

За повідомленням газети South China Morning Post, Україна через кілька років стане найбільшим закордонним виробником продуктів харчування для КНР. У 2009 році Китай використав близько 2 млн гектарів іноземних сільгоспугідь для вирощування сільгосппродукції.

Перші китайські ферми з\’являться в Дніпропетровській області, потім на Херсонщині та в Криму. Орендарі планують побудувати кілька іригаційних систем і провести обводнення займаних територій. Обсяг первинних інвестицій оцінюється в $2,6 млрд.

Варто відзначити, що до останнього часу китайські сільськогосподарські компанії воліли інвестувати в Південну Америку. Найбільший агрохолдинг КНР Beidahuang придбав 234 тис. гектарів землі в Аргентині. Chongqing Grain заплатив $375 млн за плантації соя-бобів в Бразилії.

Варто відзначити, що КНР перебуває на першому місці в світі за кількістю населення, займаючи при цьому лише 9% площі суші, причому попит на продукти харчування в Китаї продовжує зростати. Торік країна імпортувала майже 14 млн тонн зернових і борошна, що на 150% більше, ніж у 2011 році.

Примітно, що якщо Китай орендує для потреб свого сільського господарства 3 млн гектар української ріллі, їх загальна площа перевищить за розмірами площу Київської області, яка становить лише 2,8 млн гектарів.
korespondent.net

peredplata