Що зміниться в Україні з 1 вересня: новий церковний календар і виплати ВПО

В Україні українців чекає кілька змін у вересні. У перший осінній місяць розпочнеться навчальний рік у школярів та студентів, а Православна Церква України перейде на новий церковний календар. Деякі переселенці із зони бойових дій у вересні позбудуться грошових виплат. Що зміниться в Україні з вересня для українців.

Новий церковний календар

1 вересня у православних починається церковний рік. ПЦУ прийняла календарну реформу, згідно з якою церква переходить із застарілого юліанського календаря на сучасний новоюліанський. При цьому кожна парафія буде самостійно вирішувати, чи переходити на новий православний календар зараз, або почекати з переходом.

Новий церковний календар має на увазі, що всі свята будуть наступати на 13 днів раніше, ніж ми звикли. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці тепер відзначатиметься 1 жовтня, а не 14 жовтня, як раніше.

Раніше на новоюліанський календар вже перейшла УГКЦ. 

Виплати для ВПО

Внутрішні переселенці, як і раніше, будуть отримувати щомісячні виплати по 3000 гривень для дітей і людей з інвалідністю, і по 2000 гривень щомісяця для всіх інших.

При цьому деякі категорії переселенців будуть позбавлені виплат – це люди з високими доходами. Зокрема, виплат будуть позбавлені переселенці, які після 11 липня 2023 року:

  • купили земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. гривень і більше (крім житла, отриманого за рахунок держави);
  • купили автомобіль, з року випуску якої минуло 5 років і менше (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);
  • мають депозит в банку на суму 100 тис. гривень і більше;
  • купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. гривень і більше;
  • є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї;
  • знаходяться на повному державному забезпеченні у психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або будинку для літніх людей.

Також виплат будуть позбавлені переселенці, які повернулися на колишнє місце проживання, звідки раніше їхали, або відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Виплат також не отримають переселенці, які знаходяться 30 і більше днів поспіль за кордоном без підстав, таких як відрядження, стажування, догляд за хворою дитиною, лікування та оздоровлення. Для продовження отримання виплат потрібно надати документи про причини виїзду з України.

Якщо переселенця позбавлять виплат, то він отримає про це повідомлення від органів соціального захисту. Рішення про скасування виплат можна оскаржити.

Навчальний рік 2023-2024 / фото ua.depositphotos.com

Початок навчального року 2023-2024

1 вересня у школярів та студентів розпочинається навчальний рік, який триватиме до 28 червня 2024 року. Залежно від безпеки регіону і наявності бомбосховища кожен навчальний самостійно вирішує, в якому форматі проводити навчання.

У 2023-2024 році навчальні заклади можуть обрати одну з трьох форм навчання:

  • очна – допускається в закладах, які мають поблизу бомбосховище, куди педагоги та учні будуть спускатися після оголошення повітряної тривоги;
  • змішана – практичні, лабораторні та контрольні роботи проводяться в закладі, а навчальний процес – онлайн;
  • дистанційна – навчання онлайн.

Якщо в шкільному укритті не вистачає місця для всіх дітей, то в закладі можуть ввести позмінне очне навчання.

Якщо батьків примушують до певної форми навчання – вони можуть подати скаргу до управління освіти, на сайті МОН або урядового порталу. Якщо ж в школі взагалі немає дистанційного навчання, то батьки можуть перевести дитину в будь-яку іншу дистанційну школу.

Міносвіти назвало приблизні дати канікул. Осінні канікули в Україні рекомендують провести 23-29 жовтня, зимові – 23 грудня-7 січня, весняні – 25-31 березня, літні канікули – 29 червня-31 серпня.

Також у 2023-2024 навчальному році в деяких українських школах запустять оновлений предмет “Захист України”. Як повідомляє Міністерство освіти, в предметі буде “більше практики, актуальних знань, навичок і життєво необхідних умінь. Саме на це спрямоване оновлення практичної складової шкільної дисципліни Захист України”.

Тарифи на комунальні послуги

У вересні не планується підвищення комунальних тарифів. 

Тарифи на світло востаннє підвищували влітку до 2,64 грн/кВт-год. Ціну на електрику підняли через дороге відновлення зруйнованої обстрілами інфраструктури. У вересні ціна залишиться такою ж.

Тарифи на газ залишаться незмінними до 30 квітня 2024 року. Зараз ціна для побутових споживачів становить 7,96 грн/куб м.

Тарифи на воду у вересні також підвищувати не будуть. Ціна визначається окремо для кожної області.

Джерело: УНІАН

peredplata