Гроші буковинських селян застрягли в казначействі

Гроші буковинських селян застрягли в казначействіУ селі Мамаївці Кіцманського району, як і в інших буковинських селах, багато невирішених проблем. Зокрема, потребують ремонту дороги. А завадою для проведення робіт стала не стільки відсутність коштів, як неможливість їх отримання з казначейства. Адже саме через нього проходять всі розрахунки.

— У сільради коштів на рахунку є достатньо, але їх затримує казначейство, — розповів Сергій Угринчук, голова Мамаївської сільради. – Близько 300 тисяч не проведених платежів. У нас немає коштів, щоб підготувати до осінньо-зимового періоду наші дороги комунальної власності. Наприклад, з Чернівецьким асфальтним заводом був укладений договір на 6,5 тис. гривень. Асфальт виписали ще у травні, а заплатили за нього аж в серпні. Потрібно ремонтувати техніку. Заборгованість існує також зі сплати за послуги зв’язку, Інтернет. Необхідні кошти на бульдозерне обладнання для ремонту доріг. Хотіли надлишкову глину вивезти, зашурувати дорогу. Платіжку подали ще в квітні. Грошей не було, тож ремонт довелось робити своїми силами. Глину не вивозили, бо не було чим. З квітня не можемо отримати 49,5 тис. грн.

За словами сільського голови, казначейство пропускає платіжки тільки за захищеними статтями: зарплати, енергоносії, газ, продукти харчування для дитячих установ.

Проте, з’ясовується, такі проблеми є не тільки у Мамаївцях. Кожне село, селище, місто, район чекають, мов повітря, завислих у казначействі коштів. 10 жовтня обласна організація партії ВО «Батьківщина» навіть пікетувала будівлю цієї установи, аби привернути увагу громадськості до затримки проходження бюджетних коштів по казначейських рахунках місцевих бюджетів. 

Як «Час» повідомляв, станом на 1 серпня 2013 року за загальним і спеціальним фондами загальна сума зареєстрованих фінансових зобов’язань (тобто коштів, які застрягли в казначействі) становить майже 69 мільйонів гривень. 
Ярослава МАКСИМЮК

peredplata