У Чернівецькій області зріс попит на дрова: де можна купити та яка вартість

У Чернівецькій області цьогоріч попит на дрова вдвічі більший, ніж у роки до повномасштабного вторгнення. У лісгоспах області середня ціна на паливні дрова з ПДВ — 1050 гривень за кубометр. Ветерани та військові можуть отримати дрова за пільговою ціною.

Про це розповіла комунікаційниця Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська повідомляє Суспільне.

За її словами, деякі філії продають й колоті дерева — ціни на них різняться, бо залежить від породи. Вартість колотих становить від 1770 до 2240 гривень за кубометр.

У Сокирянському лісгоспі ціни на дрова в порівнянні з минулим роком не змінились, каже провідний інженер по лісозаготівлі Олексій Скедан. Кубометр дров твердолистяних порід коштує 1300 гривень, мяколистяних порід — 1000 гривень. Дрова з хвойних дерев — найдешевші й коштують 800 гривень. Ця сума враховує в собі також ПДВ.

У вересні лісництво приймало по 2-3 замовлення на день, тепер — 5-6, каже Скедан. В середньому на одне замовлення — по 30 кубометрів.

“Повним ходом люди вже замовляють. Є заявки, коли замовляють по декілька машин. Ми розрахували забезпечення населення на період опалення. Заготовлених дров вистачить для повного забезпечення населення і військовослужбовців”, — каже Скедан.

У деяких лісгоспах у вартість входить також доставлення дров на адресу. Кожен громадянин може замовити до 15 кубометрів дров на рік.

Як замовити дрова

Купити дрова офіційно можна у лісівників або онлайн:

  • покупці пишуть заяву у найближчій філії держпідприємства “Ліси України” чи лісництва. Вказують, скільки дров потрібно. До заяви додають копію паспорта та ідентифікаційного коду. У лісництві виписують рахунок для оплати. Заплатити можна через термінал, у відділенні банку та додатку інтернет-банкінгу. Квитанцію надають лісництву. Після цього деревину відвантажують для вивозу.
  • щоб придбати онлайн, потрібно авторизуватись на сайті drovae.gov.ua, вказати адресу доставки дров. Система автоматично підтягує найближчі лісгоспи та продукцію, яку можна замовити.

Дрова для військових

За словами Скедана, за замовленням обласної військової адміністрації дровами та деревиною забезпечують підрозділи прикордонників, нацгвардії та тероборони. Також військові можуть отримати дрова за пільговою ціною.

“Для військовослужбовців значно нижча ціна. Наприклад, якщо 1300 гривень для населення за кубометр з ПДФ, то для військових ця ціна буде 720 гривень”, — каже Скедан.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata