Фірташ ще більше збагатиться на газі

Фірташ ще більше збагатиться на газіФірташівський \”РОСУКРЕНЕРГО\” заманив власну країну в пастку для забезпечення надприбутків і посилення власного впливу.

Прес -секретар російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що гнучкість \”Газпрому \” не може бути безмежною і настав момент, коли російський енергетичний монополіст – улюблена іграшка Володимира Путіна – повинен вимагати повернення українських боргів.

Можна, звичайно ж, порахувати, що момент настав саме тому, що наближається час Вільнюського саміту і Володимир Путін, який так і не домовився з українським колегою про відмову від європейської асоціації, повелів використовувати енергетичний аргумент в якості останнього доказу російської правоти. Але насправді посилення російського тиску може бути пов\’язано не стільки з Вільнюсом, скільки з тим, що \”Газпром \” за допомогою своїх союзників в Україні вирішив проблеми з поставками газу до Європи в зимовий період і тепер може диктувати свої умови \” Нафтогазу\”.

Після того, як у Москві вирішили знизити ціни для структур \”енергетичного посла\” Росії в Україні Дмитра Фірташа – для забезпечення закачування необхідного для зимових поставок кількості сировини в підземні сховища – \”Нафтогазу \” просто нічим крити. До того ж факт залишається фактом: Україна протягом практично всього періоду правління Віктора Януковича недобирає обумовлену в контракті кількість газу – і демонстративно відмовлялася його оплачувати, мотивуючи це виключно тим, що контракт – поганий і нечесний. Але жодних юридичних дій з обгрунтуванням свого ставлення до документа Україна не робила – більше того, саме завдяки діям Віктора Януковича, який підписав горезвісні Харківські угоди зі своїм тодішнім російським колегою Дмитром Медведєвим, договір господарюючих суб\’єктів був переведений на рівень міждержавний.

При цьому як тоді, так і тепер енергетична галузь України контролювалася і контролюється угрупуванням Дмитра Фірташа. Фактично учасники угруповання заманили власну країну в пастку для забезпечення надприбутків і посилення власного впливу. Вони переконали президента і керівництво країни в тому, що можна не платити за контрактом – і нічого не буде, і в тому, що не потрібно подавати до суду – все одно не виграємо. А коли прийшов час, стали фактичною альтернативною \”Нафтогазу \” і експортними агентами \”Газпрому\”.

І асоціація – підпишуть її чи ні – тут нічого не змінить. \”Газпром \” тримає Україну за горло, вимагаючи грошей. Структури Фірташа акумулюють потрібну \”Газпрому\” кількість газу. Люди Фірташа блокують можливість подачі позовів. А винна у всьому, звичайно ж, та, хто обмежила свавілля \”росукренергівців\” хоча б на час.

Енергетична незалежність України восторжествувала.

Віталій ПОРТНІКОВ

http://rus.newsru.ua/

peredplata