Петро Кобевко про чернівецьких байстрюків партії регіонів

У Чернівецькій міській раді — великий рейвах. Фракція партії регіонів затріщала по всіх швах. А на тлі того, що Фірташ втратив інтерес до Чернівців, до Михайлішина і «Рідного міста», почався хаос.
Всі бігають, метушаться, ґелґочуть, мукають, мекають, бекають, як на Сорочинському ярмарку. Але нема з того жодного пуття.
Сталося це не сьогодні-вчора, а було закладено на самих початках цієї міської ради. Депутати продали свої партії, своїх виборців, своїх очільників і, нарешті,… самих себе.

Петро Кобевко про чернівецьких байстрюків партії регіонів

Повернення блудного сина

Безголове керівництво від березня 2011 року зараз відзначається розвалом міської господарки та знищенням партії регіонів у Чернівецькій міській раді. Очільник Михайлішин, якому радили радники з «Рідного міста» Продан, Білик, Осачук та інші, припустився грубих помилок у розстановці кадрів. Він повипроваджував з ради та міськвиконкому професіоналів, а на їхні місця понаставляв бешлеїв, котрі неспроможні ні на що. Кращі люди партії Кушнірик, Ніконов, Урсулян, Ткач та інші позбавлені посад, вигнані з фракції, принижені. Ця вакханалія тривала до того часу, поки голова партії в області Михайло Папієв не втрутився у ситуацію. Після того, як відбулися збори фракції за участі голови, Урсуляна поновили у фракції, Ніконова — на посаді, а Бешлею дали копанця під зад (що собі заробив, те й має). Ніконов же, напевне, не погоджуючись з політикою регіоналів, згодом сам подав у відставку.

Про людське око ситуація нібито взята під контроль. Аби закріпити її, Папієв, мабуть, наполіг на проведенні прес-конференції, де б перед журналістами виступили представники трьох угрупувань, які нині діють всередині ПР.
Це первинні регіонали, яких представляв професор, дипломат Георгій Ходоровський та відставний чиновник Ярослав Кушнірик.
Представник вторинних регіоналів – Ігор Урсулян.
І, насамкінець, регіонали з «Рідного міста», яких представив Ростислав Білик.

І як тільки Ходоровський не старався дипломатично загладити кострубатості у стосунках цих трьох угрупувань, нічого не виходило. Бо кожен з них мав свій інтерес до нашого міста. З огляду на те, що Фірташ перестав платити, місто їх всіх прогодувати уже не може. Тим паче, що апетит у представників «Рідного міста» прокинувся неабиякий. Він розгорівся ще більше через те, що до «Рідного міста» здрейфував і очільник Віталій Михайлішин. Там на нього чекав і спрямовував Василь Продан.

«Рідне місто» у ПР — ніби байстрюк у порядній сім’ї. Гейбито свій, а все ж таки поза-шлюбний. Регіонали не можуть пробачити рідномістянцям програшу на довиборах до обласної ради. Там від ПР Папієв висунув поважну людину — професора, академіка, ректора БДМУ Тараса Бойчука. А «Рідне місто» — Білогорку. І висуванець ПР програв. На прес-конференції навіть дипломат Ходоровський не зміг знайти жодного дипломатичного прийому задля виправдання поведінки цього байстрюка «Рідного міста» у ПР.

Кушнірик, якого позбавили посади, не приховав того, що він не підтримує Михайлішина у кадрових питаннях. Тим паче, не може зрозуміти, чому це той з Проданом так активно нав’язують всім кандидатуру Бешлея, котрий уже давно відійшов від «Нашої України» і приплив до берегів ПР чи РМ.

Кажуть, що воно не тоне. А Кушнірик іншої думки: цього разу потоне. Коли його призначили на місце регіонала Ніконова, то Бешлей не зміг з колективом навіть двох тижнів пропрацювати. Він проявив себе безграмотним керівником-самодуром. А секретар пропонує його у перші заступники. З цим регіонали ніколи не погодяться. Зараз вони будуть голосувати за зняття питання. А згодом висунуть справжнього професіонала на важливу міську посаду.

Почувши це, з-за колони у залі вийшов Василь Продан. Він, з’ясувалося, всю прес-конференцію там просидів, ніким не помічений. Піймавши облизня, похнюпивши голову і опустивши додолу очі, Василь Продан мовчки покинув залу.
Це була повна поразка байстрюків з «Рідного міста».

Але протистояння триває. Угрупування діють. Тому у фракції ПР стався розкол. І чим дужче й активніше вони це заперечували, тим ширшала прірва між ними.

Зараз фракція нездатна впливати на кадрові рішення у міській раді. Уже чимало місяців вакансує посада заступника, а вони досі не запропонували кандидатури. Це означає, що всі кадрові призначення керуються кимсь збоку: смотрящим, губернатором або взагалі кимсь невідомим. За цей час регіонали з рідномістянцями довели до ручки кінотеатр «Чернівці», міськШЕД, водоканал, аеропорт. Вони неспроможні забезпечити свою життєдіяльність. Грошей на це навіть у Калинівського ринку нема. Тож хочуть ці гроші відібрати у «Добробуту».

Опозиція вважає, що ця влада вже геть замучила місто. За словами голови фракції ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука, якщо вибори міського голови не відбудуться найближчим часом, то цієї зими чернівчанам буде несолодко і дуже холодно, ковзко, незатишно, брудно й бридко.
А на весну все може статися. Аж до повстання.

Петро КОБЕВКО

peredplata