Як зміняться пенсії у 2024 році: нові умови, підвищення, індексація

Торік у Кабміні говорили про реалізацію в Україні 2024 року пенсійної реформи, яка торкнеться існуючої солідарної пенсійної системи. Однак станом на середину січня жодних рішень, які змінюють правила виходу на пенсію, механізми нарахування пенсій, правила індексації пенсії у 2024 році не ухвалено. The Page зібрало інформацію про те, що буде з пенсіями у 2024 році.

Мінімальна та максимальна пенсія у 2024 році

В Україні з січня підвищено розмір прожиткового мінімуму, тому відбувся перерахунок деяких пенсій:

  • мінімальна пенсія наразі становить 2361 грн;
  • максимальна пенсія – 23 610 грн.

Умови виходу на пенсію у 2024 році

З 1 січня 2024 року посилилися вимоги до страхового стажу. Тепер для отримання пенсії за віком:

  • у 60 років потрібно мати 31 рік стажу;
  • у 63 роки – мінімум 21 рік;
  • у 65 років – мінімум 15 років стажу.

Нагадаємо, у рамках пенсійної реформи, розпочатої у 2017 році, щороку збільшуються вимоги до стажу.

Пенсіонери, які досягли 65 років, але їхній страховий стаж менший ніж 15 років, не отримуватимуть пенсію. Їм буде доступна державна соціальна допомога.

Підвищення пенсій у 2024 році

У січні та липні перерахують пенсію чорнобильцям і тим, хто отримує мінімальну пенсію у 65 років із повним страховим стажем, тобто це чоловіки, які мають 35 років стажу, та жінки зі стажем 30 років. Розмір найменшої виплати для таких людей спочатку збільшиться до 2840 грн, а потім до 3200 грн.

Через збільшення прожиткового мінімуму збільшать надбавки до пенсії (за особливі заслуги, доплати ветеранам війни). Так, розмір надбавки до пенсії почесним донорам України зріс до 292 грн. Надбавка за понаднормативний стаж тепер становить 23,6 грн за кожен додатковий рік.

Індексація пенсій у 2024 році

Встановлена законом індексація пенсій для всіх українців має проводитись щороку 1 березня. Таке підвищення пенсій проводять, збільшуючи розмір пенсії на коефіцієнт, що характеризує рівень інфляції минулого року.

Приблизний розмір індексації пенсії 2024 року становитиме 13%, але точний розмір розрахують у лютому, повідомила у січні перший заступник міністра соцполітики Дар’я Марчак.

Раніше міністр соцполітики Оксана Жолнович говорила, що уряд України може скасувати заплановану з 1 березня індексацію пенсій у разі затримки фінансової допомоги Заходу. Однак прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що індексація пенсій у березні відбудеться.

peredplata