У Чернівцях платникам відшкодовано майже 16 млн. грн.

Впродовж п’яти місяців цього року суб’єктам господарської діяльності на розрахункові рахунки відшкодовано 15,7 млн. грн. податку на додану вартість, що на 3,6 млн. грн. більше, аналогічного періоду минулого року.

Причому, із загальної суми податку, яку було відшкодовано цього року, майже половину – 7,3 млн. грн. отримали чернівецькі виробники за процедурою автоматичного відшкодування, тоді як минулого року відшкодовано автоматом було лише 4,2 млн. грн.

«Державна податкова інспекція у м. Чернівцях очікує збільшення кількості „автоматичних відшкодуванців”, але це залежить, насамперед, від платників. Як правило, чернівецький бізнес „пробуксовує” на одному – двох критеріях, основним з яких є низький рівень заробітної плати»,- зазначив начальник чернівецьких податківців Ярослав Городенський.

Нагадуємо, що з 1 січня 2014 року термін камеральної перевірки платників із позитивною податковою історією, що є невід’ємною процедурою відшкодування податку на додану вартість, скорочений до 5 календарних днів від дня подання податкової декларації з ПДВ, для інших платників цей строк становить 30 календарних днів.

Платників податків що претендують на отримання автоматичного відшкодування ПДВ перевіряють згідно з Порядком визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання такого відшкодування, затвердженим наказом Міндоходів № 781 від 10.12.2013р.

Приємно, що бізнес має можливість не відволікати обігові кошти, а використовувати їх для розвитку реального сектора економіки.

peredplata