У «чорну п\’ятницю» 13 лютого Кабмін почне давити Ощадбанком регіони

У «чорну п'ятницю» 13 лютого Кабмін почне давити Ощадбанком регіониКабінет міністрів України має намір змусити керівників обласних рад виконати незаконні рішення про переведення всіх рахунків і зарплатних карток бюджетних підприємств і організацій у державні банки.

У «чорну п\’ятницю» 13 лютого уряд збере голів регіонів, яким будуть надані чіткі вказівки про виконання планів масового примусового переведення співробітників у державні банки. Телефонограми про проведення такої наради також отримали керівники обласних рад низки центральних регіонів України.

Нагадаємо, у вересні 2014 року в результаті розгляду звернення керівництва Ощадбанку Кабінет міністрів України зобов\’язав усі міністерства та відомства, державні підприємства та організації в терміновому порядку перевести кілька мільйонів співробітників на отримання заробітної плати в державні банки – Ощадбанк, «Укрексімбанк» та «Укргазбанк».

Як ідеться в протоколі КМУ № 76, текст якого було ухвалено чиновниками «для службового користування», але так і не оприлюднено на сайті уряду, відомства повинні укласти договори про виплату зарплат тільки з держбанками, хоча ця норма суперечить статтям 24, 25 Закону «Про оплату праці».

Таке рішення уряду викликало хвилю протестів проти зарплатного рабства серед бюджетників і працівників державних підприємств. За результатами перевірки законності дій Прем\’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади про примусове переведення працівників державних установ на обслуговування в державні банки, Генеральна прокуратура України звернулася до Кабінету Міністрів України з вимогою скасування протокольних рішень № 74 від 08.09.2014 та № 76 від 11.09.2014 та припинення незаконних дій з примусового переведення працівників державних установ і підприємств на обслуговування в державні банки.

На сьогодні в Україні діє Постанова Кабінету Міністрів № 318, згідно з якою виплата заробітної плати повинна проводитися з обов\’язковою письмовою згодою працівника лише через уповноважені урядом банки, що визначаються на відкритому конкурсі. За результами проведених конкурсів, право на обслуговування зарплатних рахунків і карток мають 64 українських банки, серед яких є і банки з державною формою власністю. Згідно з нормативними документами, обслуговування осіб, які отримують заробітну плату в уповноваженому банку, може проводитися виключно на підставі договорів між працівником та уповноваженими банками.

Вадим ШУМЕЙКО, керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку

peredplata