Як полегшити тягар іпотеки

Був час, коли багато громадян купувало житло за рахунок іпотечного кредиту. Зараз значно менше людей беруть іпотеку через складну фінансову ситуацію, але тих, хто продовжує оплачувати раніше взяті кредити, залишається досить таки багато. Якщо ви також є «щасливим» власником житла в кредит, то за рахунок податкової знижки ви можете частково полегшити свій кредитний тягар. За своєю суттю, ви можете повернути від держави частину сплачених процентів за іпотечним кредитом.

Розраховувати на отримання податкової знижки можуть резиденти України, офіційно працевлаштовані,що отримують офіційну заробітну плату, у яких основне місце проживання (місце реєстрації) є куплене по іпотеці житло.

Як повідомив начальник відділу адміністрування доходів з фізичних осіб Сергій Чернов: «декларацію на податкову знижку за відсотки по іпотеці вже подали 27 чернівчан. Вони зможуть повернути з бюджету близько 110,0 тис. грн. Загалом на податкову знижку вже претендують 277 жителів обласного центру, які зможуть повернути собі 385,0 тис. грн.»

Як розрахувати податкову знижку за іпотечним кредитом:
Розрахунок здійснюється за формулою:
Σ податкової знижки = К * Σ сплачених % по іпотеці, де
К — це коефіцієнт, який враховує мінімальну площу і розраховується за формулою:
К = МП / ФП, де:
МП — це мінімальна площа квартири або будинку, яка дорівнює 100 кв.м.
ФП — це загальна фактична площа житла.

У разі якщо коефіцієнт становить більше 1, до податкового кредиту включається сума фактично сплачених відсотків по іпотеці без використання даного коефіцієнта.

Суму податкової знижки множимо на ставку податку з доходів фізосіб і отримуємо суму грошових коштів, яку ви зможете повернути від держави.
У можливості отримання податкової знижки по іпотеці є обмеження: якщо кредит терміном більше 10 років, то податкову знижку є можливість оформляти тільки в перші 10 років.

Визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки визначено ст.175 Податкового кодексу України.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata