Газ подорожчає на 30%

Вкотре точаться розмови про те, що Міжнародний валютний фонд вимагає від української влади підвищення тарифів на газ для населення на 30% і на 60% — для підприємств теплокомуненерго. Враховуючи те, що природний газ становить близько 70% у структурі тарифу, його подорожчання призведе до того, що тариф на централізоване опалення зросте в середньому на 42%.

Однак наразі влада веде переговори з Росією про ціну на газ. І каже, що домовиться. Та чого вартуватимуть Україні та нашим нащадкам ті домовленості? Адже останні закінчились здачею Чорноморського флоту і національних інтересів.

Окрім того, НАК «Нафтогаз» задля того, аби розрахуватися з Росією за газ за листопад взяла кредит у російському «Газпромбанку» в розмірі 550 мільйонів доларів (добре, хоч майно – розуміємо, таку ласу для Росії газотранспортну систему – не заклала під кредит). Кредит взято на рік з відсотковою ставкою близько 8%. Отож для того, аби розрахуватися за наддорогий РОСІЙСЬКИЙ газ (бо ж навіть Німеччина платить за газ менше, ніж Україна), влада взяла кредит в РОСІЙСЬКОМУ банку і за рік заплатить РОСІЇ, окрім боргу, більше чотирьох мільярдів гривень, та ще й відсотків понад 352 мільйони гривень!

Наразі у представництві МВФ в Україні стверджують, що підвищення цін на газ для населення – це не головна вимога до української влади. Більша проблема – це нереалістичний бюджет-2012 та відсутність прогресу в реформуванні країни. Попри неодноразові заяви урядовців про те, що Україна проживе без кредитів МВФ, наразі вже існують серйозні проблеми з наповненням бюджету, що призводить до затримок з виплатами пенсій, зарплат бюджетникам тощо.

Гроші від МВФ і хоча б за європейською ціною газ (тепер влада його називає «дешевим газом») – це рятівне коло для бездарної влади, коли економіка тріщить по швах. Але чи не перетвориться отой «дешевий» газ для України, її незалежності, на газ чадний? Адже торговельна війна Росії проти України не припинялась. Зокрема, нещодавно країни митного союзу, куди задля поступок Росії вступила Україна, збільшили в півтора раза мито на імпорт цукру з України. Про яку дружбу та союзи можна говорити?

Що ж, чекаємо грудня. Саме тоді обіцяють домовитися як з Росією про ціну на газ, так і з МВФ про кредит. Сподіваємося, до 2012 року тарифи на газ для населення та ТЕК не переглядатимуть.

Надія ВІРНА

peredplata