Бюджет-2012: Україна для бидла

Бюджет-2012: Україна для бидла2012 року українці платитимуть за російський газ по 416 доларів за тисячу кубометрів, враховуючи 100-доларову знижку, передбачувану «харківськими угодами». Таку ціну заклали в державний бюджет наступного року – вона майже вдвічі вища за анонсовану президентом.

Провладна більшість довго не думала й, витягнувши із рукава 250 депутатських карток, миттєво прийняла державний бюджет. При цьому ані бюджетний комітет, ані депутати просто не могли внести поправок до головного кошторису країни, бо всупереч регламенту не було постатейного голосування. Найбільше цього дня в Раді довелося попрацювати «кнопкодавам».

Порівняно з 2011 роком видаткова частина бюджету збільшилася на 35 млрд грн. Куди підуть ці кошти? Колишній керівник Нацбанку, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк порахував: видатки на владу та силовиків зростуть майже на 6 млрд грн. Водночас наступного року зарплати українців «схуднуть» на 16 млрд грн.

Ще місяць тому Яценюк пропонував заморозити фінансування органів влади на рівні 2009 року, що дало б економію в 11 млрд грн. «Не може бути в бідній країні багатий уряд. А в Україні саме так. Освіта і наука менше вартують для нинішньої влади, ніж утримання адміністрації президента й Кабміну», – зауважив він.

За словами Яценюка, уряд уже витратив на підготовку до Євро-2012 близько 10 млрд доларів. «За ці гроші можна було звести не 4 стадіони і 2 дороги, а відбудувати країну», – сказав лідер «Фронту Змін» з парламентської трибуни й додав: «На польоти для вищих державних чиновників чартерами влада передбачила 187 млн грн. Ми скинемось вам всім на квиток в одну сторону. Летіть! І ми тоді зможемо змінити країну без вас».

Від приватизації державного майна регіонали розраховують отримати лише 10 млрд грн. Яценюк пояснив, чому саме стільки: «Влада продає державні об’єкти сама собі за копійки. Тільки 2011 року вони списали 24 млрд грн боргів перед бюджетом». Тож не дивина, що в головному кошторисі на 2012 рік бракує коштів на пільговиків, зокрема чорнобильців і афганців. До того ж, Кабмін таки протягнув у бюджеті положення про те, що він регулюватиме рівень соціальних виплат у ручному режимі – кому захоче, тому й дасть.

Опозиція вимагала скоротити державні витрати, урізавши пільги чиновникам адміністрації президента, Кабміну і всьому складу Верховної Ради. Регіонали зрозуміли пропозицію по-своєму: вони скасували пільги, якими ніколи не користуються, наприклад, безкоштовний проїзд громадським транспортом та безоплатне перевезення багажу. До того ж, стосується це лише колишніх народних депутатів.

Економія від такого «фінта» парламентаріїв доволі сумнівна, адже витрати на утримання Ради не скоротилися. «Ви шахраї», – сказав одразу після голосування Яценюк, звертаючись до провладної більшості. Він тричі вносив до Ради законопроекти про скасування владних пільг. Такої самої думки й мільйони українців, яким у 2012 році доведеться затягнути паски ще тугіше. На медобслуговування простого громадянина автори бюджету виділили аж 3 гривні 80 копійок на місяць, в той час як на одного чиновника – 16 тисяч гривень!

Лідер «Фронту Змін» розкрив секрет, чому так швидко, без обговорень, було прийнято державний кошторис. «У бюджеті наступного року на округ, де Литвин ітиме депутатом, виділено 65 мільйонів гривень, – розповів Яценюк. – Це фінансування виборчої кампанії за рахунок коштів платників податків».
Купити виборців державним коштом намагається не лише голова Верховної Ради. Експерти називають десятки бюджетних статей, гроші з яких підуть на прикормлювання мажоритарних округів чи прямо в кишені окремих чиновників.

peredplata