Українцям дадуть по 2 тисячі \”радянських боргів\”

Українцям дадуть по 2 тисячі "радянських боргів"Українські вкладники Ощадбанку колишнього Союзу одержали черговий шанс на повернення своїх внесків. Міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що дав вказівку підготувати законопроект про компенсації цих втрат. За словами Міністра, він так вирішив, проаналізувавши звернення громадян за минулий рік: з майже 19 тисяч листів і дзвінків у кожному четвертому цікавилися, як і коли Мінфін збирається розрахуватися по радянських боргах.

Як роз\’яснив начальник керування комунікацій Мінфіну Віктор Косарчук, у законопроекті пропишуть не разові міри, а механізм компенсації втрат (тобто в якому порядку, скільки й кому відшкодують й, можливо, у які строки). Косарчук припускає, що документ підготують до кінця березня й потім передадуть у Раду.
Нагадаємо, влада в 1990-х роках пообіцяла повернути борги з коефіцієнтом 1,05 гривні за кожен радянський рубль. За роки незалежності вже відшкодували близько 10 мільярдів. У тому числі 6 мільярдів – горезвісна \”Юліїна тисяча\”, інше – виплачені в 2000-х єдиноразово по 50 гривень із кожного рахунку й регулярні компенсації на поховання спадкоємцям померлих вкладників (по 150 гривень кожному). На сьогодні виплати регулюються постановами Кабміну.
За матеріалами: Сегодня

peredplata