Єдине інвестиційне вікно на Буковині

З 1 січня 2012 року за сприяння Голови Чернівецької ОДА М.Папієва на Буковині запрацювало «єдине інвестиційне вікно» для інвесторів, яке є реальним механізмом персонального супроводу, надання безкоштовних послуг та створення комфортних умов для стратегічних інвесторів, які планують інвестувати в економіку України.

Відповідно до Закону України № 2623-VI від 21 жовтня 2010 року «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна» регіональні центри з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України є уповноваженими органами з питань реалізації принципу «єдиного вікна».

Фактично режим «єдиного вікна» характеризує собою єдиний канал, фізичний або електронний, для подання та обробки всіх відомостей і документів, необхідних для здійснення належних видів державного контролю та митного оформлення товарів. Цим каналом управляє один орган, який інформує інші відповідні органи та керує комплексним механізмом контролю. Мета «єдиного вікна» – прискорення та спрощення потоків інформації між учасниками інвестиційної діяльності (підприємцями, інвесторами та державними органами).

Закон України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна» спрямований на спрощення для суб’єкта інвестиційної діяльності порядку отримання послуг, пов’язаних з підготовкою та реалізацією інвестиційних проектів, шляхом впровадження принципу «єдиного вікна». Законом, зокрема, визначаються основні принципи відносин, пов’язаних з підготовкою та реалізацією інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна»; повноваження та функції уповноважених органів; порядок подання звернення суб’єктами інвестиційної діяльності, розгляду цих звернень та видачі суб’єктам комплекту документів, необхідного для реалізації інвестиційних проектів; а також порядок взаємодії уповноваженого органу та суб’єктів надання адміністративних і господарських послуг.

Покладання на уповноважений орган функцій взаємодії з суб’єктами надання адміністративних та господарських послуг, має спростити порядок отримання послуг суб’єктом інвестиційної діяльності, необхідних для подальшої реалізації інвестиційного проекту.

Принципи функціонування Єдиного вікна. (Алгоритм діяльності ДБУ «Чернівецький РЦІР»):

1. Отримання звернення від Заявника (Звернення може подаватися на таких стадіях інвестиційного проекту від його підготовки до реалізації: інвестиційна ідея; інвестиційна пропозиція; інвестиційний проект).

2. Розгляд та аналіз звернення, перевірка на правильність оформлення звернення заявника та документів, які додаються до нього.

3. Проведення із заявниками консультацій щодо шляхів вирішення питань залучення потенційних інвесторів відповідно до їх потреб та інвестиційних можливостей.

4. Реєстрація звернення в електронній базі даних, видача заявникові витягу з такої бази.

5. Розробка оперативного плану дій стосовно підготовки та реалізації інвестиційного проекту, порядку та строків підготовки документів.

«Оперативний план дій» включає:

• порядок та строки підготовки необхідних для реалізації інвестиційного проекту документів;

• вартість та порядок оплати заявником необхідних послуг;

• дії, які необхідно вчинити уповноваженому органу та/або заявнику для реалізації інвестиційного проекту;

• згоду заявника з’явитися на вимогу уповноваженого органу для надання необхідних пояснень або вчинення юридично значущих дій для отримання послуг.

6. Письмове погодження оперативного плану дій заявником.

7. Формування та подача запитів суб’єктам надання адміністративних та господарських послуг з метою надання ними відповідних послуг, сприяння зазначеним органам у проведенні необхідних для розгляду запиту процедур в оптимальні строки та в порядку, визначеному законодавством.

8. Повідомлення заявника про результати розгляду звернення та видача йому пакету документів, необхідних для реалізації інвестиційного проекту, або повідомлення про мотивовану відмову відповідних суб’єктів надання адміністративних та господарських послуг у видачі таких документів.

9. Процедура супроводження інвестиційного проекту за зверненням заявника.

Відповідно до ст.9 ЗУ «Про «єдине вікно» ДБУ «Чернівецький РЦІР» надає інвесторам всі послуги на безоплатній основі.

Державна бюджетна установа «Чернівецький регіональний центр з інвестицій та розвитку»

58000, м. Чернівці
пл. Театральна, 6 оф.74
Тел./Факс: (0372) 52-76-59
e-mail: invest_chern@mail.ru

peredplata