Іван Рибак: на жаль, зелена енергетика сьогодні не може замінити традиційну з технічних і фінансових причин

Іван Рибак: на жаль, зелена енергетика сьогодні не може замінити традиційну з технічних і фінансових причинПро це народний депутат повідомив у ефірі телеканалу \”NewsOne\” під час дискусії щодо перспектив вітчизняної енергетики.

\”Чи є страх перед АЕС – питання риторичне. Так, він є, бо після аварії 1986 року цей страх перед ядерною енергетикою є у всіх. Але говорити, що про безпеку зараз ніхто не дбає – фейк. Бо про безпеку сьогодні відповідальні люди дбають, і я це заявляю, як представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який постійно працює над проблематикою атомної енергетики в Україні.
Кращого бажає саме зв\’язок між тими людьми, котрі пишуть стратегію щодо запобіганню змінам клімату, відповідно до якої і виписується питання зеленої енергетики в тому числі. Як і питання комплексного розвитку енергетики загалом, як традиційної для України, так і впровадження нових технологій.
На жаль, їх зусилля між собою не корелюються. Тому, що з одного боку є заяви, давайте поставимо сонячні батареї, почнемо встановлювати вітряки, а з іншого наводяться впливові аргументи, що це не є швидким і реальним виходом із ситуації. Бо є вечірні пікові навантаження і є нічні провали.
Тому сонячна енергетика сьогодні – не вихід навіть, якщо б на 50% вона була присутня на ринку. Так, є ще проекти з повітряної енергетики, є варіант виробництва електроенергії з біомаси, є варіант використовувати біогаз. Але у нас ці процедури настільки зарегульовані, що бізнес у них не буде інвестувати.
Нині декілька державних банків пропонують програми через ЄБРР та інші іноземні фінансові структури, котрі можуть кредитувати ці програми. Але там вимоги до нашого бізнесу, готового інвестувати в зелену енергетику, настільки серйозні, що тільки олігархат може собі дозволити взяти такий кредит. Тому малий і середній бізнес на цей ринок у нас зайти просто не може.
За останній рік 3 тисячі домогосподарств в Україні встановили сонячні батареї. Тож справа пішла вперед, але це дуже мало і до 2020 року ми в жодному випадку, за будь-яких зусиль, не вийдемо на 11% альтернативних джерел у загальному енергоринку. Цього просто не буде, бо в Україні ніхто такі шалені кошти у це не інвестуватиме.
До того ж сьогодні у тарифи на енергоносії закладено питання якраз поводження з радіоактивними відходами і питання зняття з експлуатації атомних електростанцій. Але ціна цього питання – 9 мільярдів доларів. І ці кошти ляжуть на плечі наших платників. Це шалені кошти, які доведеться Україні витратити.
І коли ми сьогодні говоримо, що потрібно законсервувати, закрити, зняти з експлуатації атомні електростанції, чи інші об\’єкти енергетики, ми повинні розуміти, що такий крок є шалено дорогим для України. Набагато дешевше, з огляду на нинішню економічну і геополітичну ситуацію, продовжувати працювати у звичному режимі\”, – заявив народний депутат Іван Рибак.

Прес-служба
Народного депутата України
Івана РИБАКА

peredplata