Квитки на потяги розкуповують \”бариги\” і продають їх втридорога

Квитки на потяги розкуповують "бариги" і продають їх втридорогаЧому на свята в залізничних касах немає квитків та чому себе так вільно почувають перекупники.

10 квітня, київський вокзал, пізній вечір. На травневі свята квитків, на більшість напрямків, вже немає.

\”Поїдемо автобусом. Нехай дорожче (в середньому на 30-40% – прим. ТСН.ua), але це вихід. Шанси, що хтось поверне квиток ближче до свят, мінімальні\”, – радиться між собою молода пара. \”Як немає квитків?\” – обурюється чоловік пенсійного віку. \”І що ж тепер робити?\” – засмучується студентка Зоряна, яка хотіла виїхати на свята до батьків в Мукачево. У касах тільки розводять руками: \”Ну що ж ви так пізно? Квитки розібрали буквально в перший же день\”. Не було квитків і на інші популярні напрямки – Одесу, Львів та Ужгород. Невеликий вибір квитків у Донецьк, Харків і Дніпропетровськ.

Особливості продажу

Причинами відсутності квитків, на думку працівників \”Укрзалізниці\”, є святковий ажіотаж і зростаюча популярність онлайн-продажів. \”Люди заздалегідь планують свята, от і скупили все\”, – пояснили ТСН.ua ситуацію в прес-службі Державної адміністрації залізничного транспорту. Рік тому на он-лайн бронювання припадало до 10% продажів, зараз ця складова виросла до 15%. Втім, це не пояснює тотальну відсутність квитків у касах.

Адже якщо припустити, що українці масово кинулися скуповувати квитки в касах рівно за 40 днів до майбутньої поїздки, в касах повинні були б бути черги як в Мавзолей в радянський час. До речі, з 20 осіб, опитаних кореспондентом ТСН, всі розраховували придбати квитки за 2-3 тижні, але точно не у перші дні продажів.

Щоправда, існує ще VIP-квота. Це так звана броня для держчиновників. За даними \”Укрзалізниці\”, квитки для чиновників бронюються в одному поїзді в кожному з напрямків на добу. Всього на бронь чиновників йде близько 1-2% квитків. Причому, це місця в вагонах купе та СВ, на такі квитки, через їхню високу вартість, попит у більшої частини населення набагато нижчий.

Неофіційно залізничники кажуть – квитки розкупили перекупники. Останнім часом цей колись процвітаючий бізнес знову активізувався. Можливо, головна причина – майбутнє Євро-2012, під час проведення якого на гостях можна буде накрутити хороші суми.

В \”Укрзалізниці\” визнають – з проблемою знайомі, але механізмів з боротьби з ними у них немає. В \”Укрзалізниці\” діють обмеження, коли одній людині за раз можуть продати не більше дев\’яти квитків. Однак, нічого не заважає цій людині обійти всі каси і скупити квитки, або просто взяти для такої справи напарника.

Квитків немає у касах, зате є у \”бариг\”

Втім, станом на 21 квітня ситуація з квитками виглядала трохи краще, ніж у перших числах місяця. Можливо, на це вплинуло рішення \”Укрзалізниці\” додати кілька додаткових поїздів до травневих свят, а, можливо, нарешті відреагували міліціонери та розігнали перекупників. Так, наприклад, електронна система e-kvytok показувала, що на потяг Київ-Львів на 27 квітня було 67 вільних плацкартних місць (за ціною 65 грн) і 11 купейних (за ціною 102 грн). Трохи гірше були справи з поїздами в Ужгород. Так, на 27 квітня залишилися тільки \”люкси\” та \”купе\” (за 1015 і 261 грн відповідно), на 28 квітня – лише \”люкси\”, а на 29 квітня місць не було взагалі.

А от в Крим квитки купити було на ці дати майже неможливо. Наприклад, з Києва до Сімферополя на 28, 29 і 30 квітня залишилися тільки \”люкси\”. На 30-е є квитки лише на додатковий потяг, але там теж залишилися тільки \”люкси\” за ціною близько 650 грн (і лише шість місць!).

Були купейні на перше травня (67 штук), а на друге травня в наявності виявилися навіть плацкартні місця (28 штук). Але хто поїде до Криму на ці дати, якщо на роботу потрібно виходити третього травня?

А ось у перекупників квитки є практично на будь-яку дату. Правда, ціни у них відрізняються в рази. Так, наприклад, купейний квиток на потяг Київ-Сімферополь на травневі свята продають за 400 гривень (в касі він коштує близько 250 грн), плацкартний квиток на 28 і 29 квітня в Ужгород пропонують по 300 гривень (майже в 2,5 рази дорожче, ніж в касі). Причому, тут немає ніякої гарантії, що квиток виявиться не підроблений. Вірити доводиться на слово. І переплачувати.

\”Я мимоволі була свідком розмови з перекупником. Знайомому потрібно було виїхати в Івано-Франківськ, до відправлення поїзда залишалося близько півгодини, квитки в касі не з\’являлися. Перекупник переконував \”клієнта\” купити у нього плацкартний квиток за 350 гривень . Знижку, незважаючи на те, що це був його єдиний шанс продати квиток, він робити не захотів. В результаті, мій знайомий пішов домовлятися з провідником. Це виявилося дешевше\”, – розповідає Світлана Е., оглядач одного з електронних ЗМІ.

\”Вони тримають ціну, такі у них правила. Нехай перекупник втратить гроші на парі квитків – до речі, їх можна здати навіть після відправлення поїзда – комісія \”Укрзалізниці\” буде більше, але він наварить на інших продажах\”, – каже таксист Юрій Б., який працює біля вокзалу. За його словами, найчастіше перекупники працюють в парі, або втрьох.

\”Ще взимку вони були сміливішими, пропонували квитки біля кас, зараз (мабуть, були перевірки) вони роблять так: один прислухається до розмов в чергах у каси, другий домовляється, а третій стоїть на вулиці – у нього квитки\”, – пояснює Юрій.

Міліція \”не помічає\” перекупників?

Боротися з перекупникам повинна транспортна міліція. У прес-службі транспортної міліції на Придніпровській залізниці запевняють, що борються з перекупниками усіма можливими способами. Правда, при цьому відзначають, що важелів впливу їм не вистачає, оскільки спекуляція з квитками кваліфікується як адмінпорушення та кримінальна відповідальність за це не передбачена. \”Єдине, що ми можемо робити – не давати перекупникам можливості реалізувати квитки на вокзалі. Наряди міліції на це орієнтовані\”, – кажуть у транспортній міліції. Штраф за порушення 120 гривень (зазвичай штраф складає 51 і 119 грн). Торік, за даними транспортної міліції, було складено лише близько 130 адміністративних протоколів.

Втім, часом міліціонери вибірково ставляться до порушників порядку на вокзалах. Так, кореспондент ТСН.ua була свідком такої картини: втомившись стояти у туфлях на високих каблуках в черзі до кас, дівчина вирішила присісти (адже присісти більше ніде, крім кафе) на борт фонтану-світильника на Південній стороні Київського вокзалу. Протягом трьох хвилин з\’явилися охоронці правопорядку і зробили їй зауваження.

А ось перекупників, які стояли в п\’яти метрах від дівчини та на весь голос переконували якогось вихідця із Закарпаття купити у них квиток до Воловця, за ціною, яка майже вдвічі перевищувала його вартість, міліціонери чомусь не помітили.

Світлана Єрьоміна

Джерело

peredplata