Міська рада виділила 350 тисяч гривень на передплату газети «Чернівці»

Міська рада виділила 350 тисяч гривень на передплату газети «Чернівці»На черговому засіданні сесії Чернівецької міської ради депутати прийняли рішення щодо виділення 350 тисяч грн. з цільового фонду соціально-економічного розвитку міста на безкоштовну передплату газети «Чернівці» соціально незахищеним громадянам міста.
Нагадаємо, що засновником газети є Чернівецька міська рада.

Загалом усі друковані видання повинні почуватися рівними на ринку преси краю. Та не так вважають ті провладні депутати, які проголосували за згадане рішення. Абсолютно незрозуміло, яким чином, власне, передплата 15 тисяч примірників газети «Чернівці» незахищеним верствам населення пов’язана з соціально-економічним розвитком міста?

До речі, обласна влада на 2012 рік виділила 300 тисяч грн. для висвітлення у всіх обласних ЗМІ діяльності Чернівецької обласної ради та обласної держадміністрації. Міська рада ж вирішила своїй єдиній газеті віддати бюджетних коштів не багато – не мало, а більше, ніж всім обласним виданням. До речі, кошти ті надійшли від Калинівського ринку. Цікаво, чи бажали би його підприємці, аби їхні кошти йшли на передплату газети, а не на дійсно розвиток міста (хоча б, до прикладу, ремонт кінотеатру ім. Миколайчука, на який, як каже влада, немає коштів)?

Однак факт залишаєтьсь фактом. На сайті міськради вже й розміщене повідомлення про розподіл 2 млн. 813 тис. грн. додаткових надходжень з Калинівського ринку. Ці кошти будуть спрямовані, зокрема, на такі потреби:

• на придбання трьох нових тролейбусів – 900 тис. грн.

• на диспетчеризацію ліфтового господарства м. Чернівці – 100 тис. грн.

• управлінню охорони здоров’я на придбання медичного обладнання – 300 тис. грн.

• на оплату зубопротезування пільговим категоріям населення – 200 тис. грн.

• на безкоштовну передплату газети «Чернівці» соціально незахищеним громадянам міста – 350 тис. грн.

• на надання фінансової підтримки парку «Жовтневий» – 200 тис. грн.

• на фінансування діяльності дитячого табору «Ойкос» – 299 тис. грн.

• на надання фінансової підтримки спортивно-оздоровчій установі «Буковина» – 51 тис. грн.

• виконавчому комітету міської ради на фінансування поточних видатків – 413 тис. грн.

Тобто міська рада на передплату газети «Чернівці» виділила більше, аніж на придбання медичного обладнання для лікувальних закладів міста.

Хочу зауважити, що в проекті рішення «Про погодження комунальному підприємству «Міський торговельний комплекс «Калинівський ринок» перерахування внеску до цільового фонду соціально-еконо-мічного розвитку міста» про виділення 350 тисяч грн. на передплату газети «Чернівці» — ані слова. Там лишень йдеться про те, щоб «Калинівський ринок» перерахував до цільового фонду соціально-економічного розвитку міста внеску в сумі 999 тисяч грн. для придбання трьох тролейбусів.

Тому ми звернулись із запитом до Чернівецької міської ради, аби нам роз’яснили, чому це раптом нагальною потребою міста та чернівчан стала нестача у малозабезпечених піврічної передплати на газету «Чернівці». Чи не порушує це антимонопольного законодавства, чи не є спробою забезпечити провладну партію та її сателітів інформаційним супроводом під час виборів 2012 року? І от що відповіли у прес-службі Чернівецької міської ради.

«Регламентом роботи Чернівецької міської ради не передбачене узгодження проектів рішень з Чернівецьким обласним територіальним відділенням АМКУ. Крім того, прийняте рішення про виділення коштів на безкоштовну передплату газети «Чернівці» жодною мірою не загрожує монополізацією ринку друкованих засобів масової інформації в м. Чернівцях, отож таке погодження є абсолютно недоречним.

Що ж до профільних комісій міської ради, то узгодження з ними Проекту рішення з питання №5 23-го засідання сесії Чернівецької міської ради VI скликання проходив у редакції, яка передбачала виділення 999 тис. грн. на придбання трьох тролейбусів для Чернівецького тролейбусного управління. Решта ж напрямків спрямування коштів, перерахованих КП МТК «Калинівський ринок» до фонду соціально-економічного розвитку міста були запропоновані у вигляді доповнень до проекту рішення саме профільними комісіями за результатами своїх засідань або ж депутатами безпосередньо під час засідання сесії. Зокрема, спрямування коштів на передплату газети «Чернівці» запропонувала комісія з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення на задоволення звернення начальника управ-ління праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради Долгої А.Є., яка аргументувала отриманими листами-проханнями про оформлення безкоштовної передплати від 5-ти громадських організацій, що представляють інтереси соціально незахищених верств населення (ветеранів, чорнобильців, інвалідів, багатодітних матерів тощо). За запропоноване рішення проголосувала більшість депутатів міської ради, відтак це рішення було прийняте у повній відповідності до регламенту роботи міської ради та без жодних порушень законодавства.

Обрання для оформлення безкоштовної передплати саме газети «Чернівці» пояснюється тим, що це єдина в місті газета, яка перебуває у комунальній власності. Також вона є єдиною, яка оприлюднює на своїх шпальтах усі офіційні документи, що стосуються нагальних питань життєдіяльності міста та висвітлює роботу міської ради, обраної громадою».

Також прес-служба Чернівецької міської ради заперечила наше припущення, що прийняття згаданого рішення – це спроба забезпечення однієї з політичних сил та особисто секретаря міськради політичною рекламою. Там зауважили, що «у Чернівецькій міській раді представлено 5 різних політичних сил («Фронт змін», «Бать-ківщина», «Партія регіонів», «Наша Україна», «Свобода»), крім того, працюють 4 позафракційних депутати. Відтак автоматично газета «Чернівці» як газета Чернівецької міської ради не може представляти інтереси лише якоїсь однієї політичної сили і, тим більше, однієї особи – свої матеріали в ній можуть розміщувати і регулярно розміщують депутати будь-якої з партій, представлених у міській раді».

Так нам відповіла влада. Але ми все ж звертаємось через шпальти своєї газети до правоохоронних органів та антимонопольного комітету з проханням розібратися в тому, чи таке рішення є законним.

До того ж, подібні рішення міської ради ще більше віддаляють перспективи роздержавлення преси. Адже для того, аби заробити 350 тисяч грн., незалежній пресі доводиться багато працювати з передплатою. Комунальна ж преса отримує ці гроші одним розчерком пера.

Надія ВІРНА

peredplata