Проблему з безпритульними собаками потрібно вирішувати

«Час» уже писав про проблему безпритульних собак в Чернівцях. Проте чи не щодня до лікарні швидкої допомоги Чернівців звертаються люди, котрих покусали безпритульні пси. Держава витрачає сотні тисяч гривень на закупівлю вакцин проти сказу, проте комплексно і системно (від Києва до Чернівців) проблему безпритульних тварин вирішити не може.

Проблему з безпритульними собаками потрібно вирішувати

Секретар же міської ради Віталій Михайлішин сказав, що коштів на будівництво притулку для бездомних собак немає і, скоріш за все, не буде. Тим часом, міська влада вважає, що все для створення притулку і вирішення проблеми зробила — розробила проектно-кошторисну документацію для притулку і виділила для нього землю.

За півтора місяця після того громадські активісти заявили, що в 20-х числах квітня у місті масово труять собак. А отруюються і гинуть не тільки безпритульні, а й тварини, котрі мають господарів. І така ситуація по всій Україні.

Однак захисники тварин знають, що треба робити. Їм потрібна лишень підтримка влади і її сприяння. І влади не тільки міської, а й обласної. Чернівецька обласна громадська організація «Захист тварин» звернулась до Чернівецької міської ради з конкретними пропозиціями. Адже майже всі обласні центри України прийняли програми зі зменшення чисельності безпритульних тварин. Тому вони розробили «Програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у місті Чернівці на 2012-2017 роки» на базі програм, прийнятих міськими радами Харкова, Тернополя, Луцька. Також організація розробила Правила утримання тварин у місті Чернівці (з текстами цих документів можна ознайомитись на сайті газети «Час»). У разі прийняття цих документів та їх дотримання, чисельність безпритульних тварин можна в рази скоротити. Адже безпритульні тварини з’являються там, де господарі викидають набридлих їм колишніх улюбленців на вулицю.
Активісти сподіваються, що влада візьме до уваги їхні пропозиції і питання зрушиться з мертвої (в прямому і переносному значенні слова) точки.

Уже 28 квітня під стінами Чернівецької міськради відбувся мітинг захисників тварин, зорганізований благодійною орга-нізацією «Захист безпритульних тварин — Не будь байдужим». Під час спілкування з активістами секретаря міської ради Михайлішина ті зауважили, що мають домовленості з Державною ветеринарною клінікою по вул. Сторожинецькій про можливість проведення там операцій зі стерилізації безпритульних тварин за пільговою ціною. Вони готові взяти на себе всі роботи з транспортування, годування та утримання вже стерилізованих тварин протягом необхідного для відновлення терміну. Від міської влади громадські активісти натомість просять виділення певної суми коштів на оплату таких операцій (близько 100 тис. грн.). Та заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Сергій Ботук зауважив, що метод «відлов, стерилізація, повернення» у часовому відрізку понад 10 років демонструє свою крайню неефективність. І після втілення цього методу чисельність тварин зменшується лише протягом перших 2-3-х років. Як альтернативний варіант тимчасового вирішення проблеми безпритульних тварин у Чернівцях, він запропонував створення пункту їх утримання на базі вже виділеної земельної ділянки по вул. Південно-Кільцевій, проте з обмеженням терміну до 7 тижнів, після чого, у разі відсутності бажаючих опі-куватися твариною, вона буде піддаватися гуманній евтаназії, повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

Хотілось би, щоб і громадські організації з захисту тварин, і влада – обласна та міська, які поки ховають голову в пісок, врешті скоординували свої дії. І тоді можна очікувати позитивного результату. І собаки будуть цілі, і чернівчани не боятимуться виходити надвір, де собак більше, ніж людей.
Надія ВІРНА

Всі свої зауваження, пропозиції та рекомендації, допомогу з питань захисту тварин та вирішення питання безпритульності можна надсилати на сайт www.zahyst-tvaryn.com.ua та за телефонами на номери диспетчера ЧОГО «Захист тварин» (097) 309 23 95, (050) 204 77 25, (066) 151 73 33

peredplata