З 1 травня українців штрафуватимуть за комуналку: кому це загрожує

На злісних порушників чекає солідна пеня та відключення від постачання

До боржників за комунальні послуги в Україні будуть застосовувати санкції у вигляді штрафів, пені та відключення від постачання.

Подібні заходи передбачені новими нормами ЖКГ, які набудуть чинності в Україні 1 травня, пише Хвиля.

Так, за прострочення платежів, починаючи з 20 травня, українців зобов’яжуть заплатити пеню, яка не перевищує 0,01 % від щоденної суми заборгованості. Для того, щоб її не отримувати, потрібно пред’явити докази про затримку зарплати або субсидії, або ж не проживання в будинку.

Комуналка

Злісним боржникам комунальники будуть направляти письмове попередження, на яке вони повинні будуть відреагувати на протязі 30 днів. Протягом цього часу споживачі зобов’язані або сплатити борг, або оскаржити правомірність припинення надання послуги. Якщо ж ніякої реакції після цього не буде, то їм загрожує відключення від централізованого водопостачання та опалення.

Нововведення торкнуться не тільки споживачів, але і комунальних підприємств. Відтепер українці отримають можливість вимагати від підприємств комунальної сфери якісного та своєчасного надання послуг — в іншому ж випадку їх чекають штрафи.

Мешканці будинків не зобов’язані платити за надання неякісних послуг, проте в цьому випадку потрібно заповнити акт-претензію. Потім до них прийде комісія з перевіркою, яка повинна буде встановити відсутність або наявність тих чи інших проблем (відсутність гарячої води або опалення, недостатнє нагрівання батарей). У даному випадку споживач послуги може вимагати компенсацію у вигляді зменшення тарифу на воду або опалення. Також законом передбачається захист найбільш уразливих верств населення від непомірних тарифів допомогою монетизації пільг і субсидій.

Нагадаємо, раніше зазначалося, що кабінет Міністрів ввів автоматичне переоформлення субсидій для домогосподарств на наступний опалювальний сезон.

peredplata