Середньомісячна зарплата буковинців зросла на 16,6%

Легалізація заробітної плати і прихованої зайнятості, вжиття заходів з підвищення рівня оплати праці населення – пріоритетні напрямки роботи органів державної влади.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області не залишається осторонь проблем нелегальної зайнятості й низьких заробітних плат працівників, зайнятих у суб’єктів господарювання області. З метою захисту їхніх конституційних прав на соціальне забезпечення та гідні пенсійні перспективи пенсійна служба щомісячно інформує органи влади й місцевого самоврядування, контролюючі органи і соціальних партнерів про роботодавців, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості, зарплати найманих працівників і нарахування єдиного соціального внеску, інших порушень законодавства про працю, для здійснення контрольних заходів.

З початку року органам місцевої влади й самоврядування надіслані інформаційні матеріали щодо 1523 роботодавців, які мінімізують заробітну плату працівників та у звітності яких простежуються порушення законодавства про працю; Управління Держпраці у Чернівецькій області повідомлено про 2060 таких осіб; Головному управлінню Державної фіскальної служби в області скеровано дані щодо 1508 несумлінних працедавців, соціальних партнерів повідомлено про 1508 страхувальників.

Представники пенсійної служби області постійно беруть участь у нарадах з соціальними партнерами та засіданнях робочих груп з питань легалізації зарплати і зайнятості населення. Під час цих заходів керівникам підприємств та фізичним особам-підприємцям, які мінімізують зарплату найманим працівникам і вдаються до інших порушень законодавства про працю, після заслуховування їхніх пояснень своїх дій надаються рекомендації щодо вжиття невідкладних заходів з підвищення працівникам заробітків і забезпечення повної зайнятості. У складі робочих груп з питань легалізації виплати зарплати й зайнятості населення працівники Фонду беруть участь в обстеженнях юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на предмет виявлення працівників, з якими не оформлено офіційних трудових відносин. Таким працівникам надають детальні роз’яснення наслідків нелегальної зайнятості, а роботодавців-«тіньовиків» зобов’язують сплатити єдиний внесок за виявлених “нелегалів” та нагадують про адміністративну відповідальність за порушення трудового законодавства у вигляді значних фінансових санкцій.

Результатом проведеної спільної роботи цьогоріч стало зростання на 16,6%, порівняно з 2018 роком, середньомісячного рівня заробітної плати буковинців. При цьому кількість осіб, які отримували мінімальну або меншого розміру заробітну плату, з початку року зменшилась на понад 2 тисячі осіб.

Інформує прес-служба ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області .

 

peredplata