Італія хоче легалізувати українських заробітчан

Італія хоче легалізувати українських заробітчанІталійський уряд проведе місячну кампанію з легалізації українських заробітчан, які перебувають на території держави нелегально. Відповідну постанову
затвердила Рада міністрів від 6 липня 2012 р., а також підписав президент країни.

Заяви на легалізацію подаватимуться з середини вересня до середини жовтня, роботодавці повинні сплатити одноразовий внесок у тисячу євро, податки та соціальні внески. Права легалізуватися позбавлені іммігранти, які вважаються небезпечним. Міністерський указ визначив деталі санаторії.

Італійський уряд дає можливість підприємствам і сім\’ям, легалізувати нелегальних іммігрантів та узаконити робочі стосунки із працівниками, зайнятими без укладення робочого контракту а «невидимим» іммігрантам можливість отримати дозвіл на проживання.

Така акція передує введенню жорсткіших санкцій за використання праці нелегалів, а також продиктована бажанням уряду наповнити державну казну у період економічної кризи.

Легалізацію було затверджено Радою міністрів легіслативним декретом від 6 липня 2012 року для реалізації Директиви ЄС 2009/52/CE. Його текст уже підписаний Главою держави і через декілька днів буде опублікований в Gazzetta Ufficiale.

Умови легалізації
Заяви про легалізацію подаватимуться роботодавцями з 15 вересня по 15 жовтня. Це можуть зробити італійці, громадяни країн ЄС, чи країн що не входять до Євроспілки та мають довготривалий дозвіл на проживання (карту на проживання), які наймають нелегальних іноземців не менше трьох місяців після вступу законодавчого декрету в дію.

Робітники повинні бути зайняті повний робочий день. (Домашні працівників можуть бути зайняті неповний робочий день (мінімум двадцять годин на тиждень).

Іноземні робітники повинні продемонструвати свою присутність в Італії принаймні з 31 грудня 2011 року, пред\’явивши \”документи, видані громадськими органами\” (будь-які квитанції, чи довідки: про відвідання лікаря, можливо квитанції оплати консульських послуг, непродовжений дозвіл на проживання, штрафи тощо.). Це правило введено для того, щоб уникнути приїзду в країну нових нелегалів, та може ускладнити та обмежити легалізацію багатьох українців, які не матимуть таких документів.

Винятки
Позбавлені права легалізувати свої працівників роботодавці, що протягом останніх п\’ятьох років були засудженими (навіть якщо вирок не є остаточним) за сприяння нелегальній імміграції, торгівлю людьми та експлуатацію проституції неповнолітніх, жорстоку експлуатацію роботи нелегальних іммігрантів (так звані «капрали»). Так само позбавлені права скористатися амністією, ті хто в минулому подав заявку на приїзд працівників по робочому контакту (декрет флуссі) або інших легалізацій, а потім не уклав із іноземцем робочого контракту.

Не зможуть легалізуватися іммігранти, депортовані через порушення громадського порядку або національної безпеки; засуджені (навіть якщо вирок не є остаточним) за порушення статті 380 Кримінально-процесуального кодексу. Легалізація заборонена тим, кого визнали \”неприйнятними\” в Італії (\”non ammissibile\”); засуджені, навіть не остаточно, через загрозу громадському порядку та безпеці Італії, чи інших країн Шенгенської зони.

Одноразовий внесок 1 000 євро
Роботодавці повинні сплатити тисячу євро за кожного працівника. А також, на час підписання робочого контракту, вони повинні підтвердити виплату заробітної плати, податків та соціальних внесків принаймні за шість місяців, або за увесь період роботи.

Для того, щоб дізнатися деталі процедури легалізації доведеться зачекати кілька тижнів. Протягом двадцяти днів після публікації декрету, спеціальний міністерський указ визначить режим та спосіб подачі заяви (ймовірно це можна буде зробити в режимі онлайн, через веб-сайт Міністерства внутрішніх справ.) та виплати одноразового внеску, розмір прибутку роботодавця та інші деталі.

Ельвіо Паска,

переклад Маріанни Сороневич

peredplata