На Україну чекає \”голодний рік\”

На Україну чекає "голодний рік"У поточному році Україна збере найгірший врожай за останні п\’ять років.

Вкрай несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже малі врожаї зернових. Через це восени ціни на продукти підскочать, знизиться експорт і виросте тиск на гривню. Лише оптимістичні заяви уряду розбавляють цю похмуру картину.

Так, за словами прем\’єра Миколи Азарова, погода не надто позначилась на врожаї, і він буде не набагато гіршим за попередній рік. Кабмін прогнозує збори зернових на рівні 46-47 млн тонн, пише \”Фокус\”.

Самі ж аграрії називають слова чиновника маячнею, і кажуть, що збори будуть значно меншими. Наприклад, у Криму врожайність впала у три рази.

\”У поточному році Україна збере найгірший врожай за останні п\’ять років. Це буде близько 40 мільйонів тонн\”, – переконаний президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Збитки агросектора УКАБ оцінює у 40 мільярдів гривень, проте лише 5,5 викликані поганою погодою. Важливіше те, що українські ціни на зерно нижчі за світові: через це аграрії втратять 29 млрд грн, а підвищення вартості оренди землі збільшить їх витрати ще на 4,5 млрд.

Звичайним споживачам неврожай відгукнеться тотальним ростом цін на продукти. Світові ціни на сільгосппродукцію ростуть вже другий місяць поспіль, і ця тенденція захоплює дедалі більше країн.

Так, ріст цін на зерно потягне за собою в першу чергу ціни на м\’ясо та молоко, а також крупи і муку. Наприклад, у собівартості свинини на корм припадає 60%, через ріст цін на кукурудзу ця складова вже виросла на чверть, а це вже плюс 15% до ціни кінцевого продукту.

Приблизно такий же ріст передбачається на молочні продукти і на продукція птахівництва. У хлібній галузі, де питома вага муки у собівартості вища, ціни можуть підскочити на 20%.

У результаті вже у листопаді можна буде спостерігати прискорення інфляції. Економісти також попереджають, що приховування Кабміном правди про реальний стан справ в агросекторі може зіграти злий жарт проти самого уряду: реальні доходи бюджету будуть значно нижче запланованих. Зниження валютних надходжень від зернового експорту створить додатковий тиск на нацвалюту і може стати ще одним із факторів її девальвації.

Джерело

peredplata