Чернівецька обласна рада не проголосувала звернення щодо мови ОНОВЛЕНО

Чернівецька обласна рада не проголосувала звернення щодо мови ОНОВЛЕНО27 липня на позачерговій сесії Чернівецької обласної ради депутати не проголосували за проект звернення до парламенту щодо недопустимості наступу на українську мову. З 86 депутатів тільки 38 проголосували \”за\”, \”проти\” – 3, утримався один депутат. Але в облраді кажуть, що 38 депутатів Чернівецької обласної ради на сесії звернулись до президента України з проханням підписати закон України \” Про засади державної мовної політики\”.

Розпочавши вчасно засідання сесії, головуючий вирішив переставити питання в порядку денному, відсунувши на другий план мовне питання (з другого в порядку денному на четверте). Першим ж і другим пунктом було проголосовано на розгляд бюджетні питання, а саме – зміни до бюджету. Це викликало невдоволення у опозиції. Адже мовне питання висувалось на позачергову сесію ще минулого місяця, яку голова облради відмовився скликати. Окрім того зміни до бюджету можуть приймати особисто головою ОДА та облради з подальшим погодженням змін на черговій сесії обласної ради. Також опозиціонери та позафракційні депутати побоювались, що після розгляду бюджетних питань, голова облради та більшість просто не захоче розглядати мовне питання.

Суперечки точились більше трьох годин і врешті депутати вирішили повернутися до порядку денного, затвердженого колегією обласної ради. І після розгляду першого питання \”Про інформацію керівників правоохоронних органів Чернівецької області щодо розслідування фактів хуліганських дій, пов\”язаних з обласною організацією \”Фронт Змін\”, депутати приступили до розгляду звернення щодо мовного законопроекту.

В ході обговорення виявилось, що в депутатів від партії регіонів є своїх два варіанти звернення – від співавторки законопроекту Ауріки Божеску про підтримку підписання президентом закону, до голови регламентної комісії Матвія Куцака про підписання президентом законопроекту після детального вивчення. Також регіонали категорично відмовились голосувати за пункт звернення, підготовлено фронтовиком Максимом Бурбаком, де зазначається, що \”деструктивні дії фракції партії регіонів та її сателітів в верховній раді ми розцінюємо також як посягання на Конституцію України, що офіційно закріплює статус української мови як єдиної державної\”.

Тоді опозиція пішла на компроміс і погодилась вилучити зазначений абзац з тексту звернення. Однак, коли, не заслухавши всіх поправок та зауважень, а лиш ті, які надходили від представників партії регіонів, головуючий Михайло Гайничеру поставив проект на голосування в цілому, його більшістю депутатів підтримано не було.

Варто зауважити, що весь хід пленарного засідання позачергової сесії Чернівецької обласної ради проходив з грубим порушенням регламенту. Зокрема, в порядку денному , що був розданий депутатам, не було зазначено питання \”Про звернення депутатів Чернівецької обласної ради до Президента України Януковича В.Ф. щодо ветування Закону України \”Про гарантії держави щодо виконання судових рішень\”. Головуючий ж поставив на голосування питання щодо виключення з порядку денного цього ж питання (!).

Голова фракції \”Фронт Змін\” в обласній раді Максим Бурбак наголосив, що партія регіонів в Чернівецькій області тупо наслідує поведінку своїх колег з верховної ради, де ті разом з тушками протягують законопроекти. Він зауважив, що партія регіонів боїться висловити свою позицію.

Лідер свободівців Назар Горук зауважив, що партія регіонів свідомо не бажає голосувати за збереження української мови, незважаючи на те, що опозиція пішла їм на поступки.

А лідер \”Батьківщини\” Іван Мунтян зауважив, що влада не рахується з інтересами громади та депутатів.

З огляду на нехтування керівниками краю вимог опозиції та блокування її роботи в крайовому парламенті, а також небажання очільниками краю висловити свою публічну позицію щодо мовного питання, опозиція на наступне засідання сесії підготує проект рішення про недовіру голові ОДА Папієву та голові облради Гайничеру.

ЗАЯВА ВО СВОБОДА

В Чернівецькій області регіонали виступили за знищення української мови.

Сьогодні, 27 липня, на вимогу опозиційних фракцій у Чернівецькій обласній раді відбулася позачергова сесія. Основним питанням порядку денного було прийняття звернення до Президента України щодо непідписання законопроекту «Про засади державної мовної політики».

Після більш ніж трьохгодинного обговорення порядку денного, під час якого провладні депутати всіляко намагалися відтягти або зняти з розгляду вказане звернення, депутатами від опозиції вдалося відстояти проект порядку денного, запропонований колегією обласної ради.

Незважаючи на це, під час розгляду проекту звернення до Президента України про недопустимість підписання законопроекту «Про засади державної мовної політики», провладні депутати кілька разів намагалися протиснути власні проекти звернень, які не відповідають позиції більшості буковинської громади.
Під час поіменного голосування жоден з депутатів від Партії регіонів не підтримав проект звернення, запропонований опозицією.

Як зазначив керівник фракції Всеукраїнського об`єднання «Свобода» у Чернівецькій обласній раді Назар Горук, сьогодні в стінах буковинського парламенту депутатами від Партії регіонів фактично схвалено знищення української мови в Україні. «Регіонали посягнули на найсвятіше для кожного українця – нашу мову. Намагаючись приховати свою антиукраїнську сутність за різноманітними популістськими гаслами, вони зрадили Україну».

«Я сподіваюся, що цим голосуванням кожен зрозуміє – для Партії регіонів Україна, українська мова, українська культура є порожніми словами. Вони використовують нас як дешеву робочу силу задля свого збагачення. Я не уявляю, як ці люди зможуть пояснити своїм дітям, що завдяки їхнім діям нищиться Україна», – підкреслив Назар Горук.

Повідомлення прес-служба облради

Триває пленарне засідання позачергової сесії обласної ради шостого скликання. За повідомленням Ауріки БОЖЕСКУ – депутата обласної ради чотирьох скликань, одного з представників громадських об’єднань нацменшин України, які подавали пропозиції до законопроекту «Про засади державної мовної політики», – 27 липня на сесії обласної ради за підтримку цього, прийнятого 3 липня 2012 року, Закону України проголосували 38 депутатів Чернівецької обласної ради, які звертаються до Президента України з проханням його підписати.

Світлина з сайту ЧОДТРК

peredplata