Як зміниться ціна газу і що чекає Україну?

Незважаючи на падіння ціни на нафту більш ніж в 2 рази, зниження вартості природного газу на біржах хоч і відбувається, але не настільки високими темпами. Спочатку — спостерігалось навіть невелике зростання на 3-5%, але зараз ціна на світовому ринку впала практично на 15%. Проте, вартість блакитного палива для промислових споживачів в квітні на українському ринку залишиться на рівні березня (4300-4500 грн. За тис. м3 з ПДВ). Зниження цін ми не відчуємо через девальвацію національної валюти більш ніж на 15%. Про це розповів СЕO незалежного провайдера енергії ETG.UA Володимир Шведкий.

Через поширення коронавірусу і падіння промислового виробництва попит на нафту знизився, і країни-учасники угоди ОПЕК на початку березня мали намір ввести додаткові обмеження на видобуток, щоб підтримати ціни на поточному рівні. Однак Росія не погодилася на запропоновані умови, що і стало причиною рекордного зниження ціни нафти. При цьому на вартості газу ці події не позначилися в тій мірі, як було прийнято вважати до цього.

“Раніше ціна блакитного палива залежала від ціни нафти, — розповідає СЕO компанії ETG.UA Володимир Шведкий. — Але останні два тижні ринок демонструє повну відв’язку від впливу котирувань чорного золота на вартість природного газу, що само по собі є досить примітно. Проте, хоч в короткостроковій перспективі газ вже значно подешевшав, у 2-3 кварталі ми все ж чекаємо, що ціна просяде ще на 10-20%, а то і більше від поточного значення. Але це падіння не буде залежати від ціни нафти. Швидше — від коронавіруса і його впливу на світову промисловість “.

На думку Володимира Шведкого, ринок ще деякий час буде лихоманити від непрогнозованого падіння попиту, зупинки виробництва, зниження споживання великими промисловими групами. Причина в коронавірусі та запобіжних заходах, які з ним пов’язані — цей фактор буде впливати на зниження ціни й надалі.

За підсумками зими спостерігалося істотне зниження споживання газу в Україні. За цей період населення використало на 20-25%, а промисловість —  на 13-15% менше газу, ніж в минулому році. Палива використали мало, і сховища залишаються заповненими. Тому в найближчі місяці очікується падіння або навіть повна відсутність імпорту природного газу, що цілком може дозволити Україні відмовитися від прив’язки до імпортного паритету.

peredplata