На українців чекають голодні роки? Тонни наших запасів сховали у вічній мерзлоті, кадри з секретного об’єкта.

 

У вічній мерзлоті зберігають найбільше багатство України, яке може врятувати людство

На півночі Норвегії у вічній мерзлоті знаходиться споруда, на яку людство покладає особливі надії. У випадку глобальних катаклізмів, саме ця будівля може стати запорукою виживання людства. Там знаходиться Свальбардське всесвітнє сховище насіння, вмуроване у крижану гору; у ньому зберігаються зразки насіння, важливого для сільського господарства. Цікаво, що і Україна зробила внесок до цього “сховища Судного дня”- там знаходяться 2633 зразка з Національного центру генетичних ресурсів рослин. 

Про це повідомляє видання AgroNews з посиланням на The Epoch Times.

Свальбардське всесвітнє сховище насіння знаходиться на відстані 1125 км від Північного полюса, в місті Лонг’їр. Місце розташування було вибране свідомо на підставі відносно невеликої ймовірністі землетрусів, а також того факту, що навіть за відсутності належного нагляду будівля зможе підтримувати необхідну для консервації рослин температуру у клімат дозволяє без зайвих витрат підтримувати температуру в -18 градусів Цельсія.

Авжеж, Україна далеко не єдина держава, яка зробила свій внесок до Всесвітнього сховища насіння. Більш того, низка “вкладників” вже відчула користь від проєкту, відкритого не так давно, у 2008 році.

 

Так, сховище “Судного дня” є своєрідною “страховкою” для інших банків під час непередбачених ситуацій, таких, як втрата їх фінансування, закриття, збої в роботі обладнання та ін. Наприклад, сховища насіння в Іраку й Афганістані були уражені військовими конфліктами на їх території.

“ICARDA, банк насіння сільськогосподарських культур, адаптованих до посушливих умов, майже втратив свою колекцію, коли в Сирії спалахнула громадянська війна. На щастя, раніше він передав дублікати в сховище Свальбарда, тому зміг скористатися внеском і відновити зразки. Так що чекати глобальної катастрофи для визначення корисності подібних банків не доводиться”, – розповідають про користь сховища насіння

peredplata