У Чернівецькій області запрацювали перші пересувні відділення Укрпошти

3 листопада У Чернівецькій області стартував проєкт пересувних відділень від Укрпошти. Перші 6 авто з точкою базування у Кельменцях обслуговуватимуть 36 населених пунктів Кельменецького та Сокирянського районів. До кінця листопада 40 авто обслуговуватимуть всю область.

У Чернівецькій області 289 населених пунктів з населенням менше 2х тисяч жителів, де проживає майже 300 тис. мешканців. Загалом в Україні таких сіл понад 26 тис. і більш як 10 млн їх жителів не мають доступу до таких необхідних установ, як аптеки, банки, магазини побутової техніки тощо. Наприклад, за останні 4 роки мережа банків скоротилась на 36,2%. Протягом 2019 року кількість аптек і аптечних пунктів сумарно зменшилася майже на тисячу одиниць і станом на січень 2020 року в Україні було зареєстровано трохи менше 20 000 аптечних торгових точок (в селах і селищах міського типу – 26% або 5200 торгових точок).

«Трансформація стаціонарних відділень у формат пересувних є життєво необхідною як для Укрпошти, так і для селян. Це дозволить нам інвестувати у ремонт відділень, збільшення зарплати листоношам, забезпечення їх всім необхідним. Сьогодні ми почали з 2 районів, де 24 тис. клієнтів з 36 населених пунктів вже отримали доступ до 100% сучасних послуг. І вже до кінця листопада запустимо ще 34 авто з точками базування у Заставні (5 авто), Хотині (5), Вижниці (6) і Чернівцях (18). Так, всі жителі невеликих населених пунктів області отримають безпечний, навіть в умовах карантину, доступ до всіх необхідних їм послуг, а співробітники працюватимуть комфортно та безпечно у новеньких авто та отримають можливість заробляти у середньому на 70% більше», – зазначив Ярослав Цюпак, директор Чернівецької дирекції Укрпошти.

Бригада пересувного відділення складається з начальника відділення, листоноші бригади та водія-супроводжувача. У населених пунктах, де навантаження більше, працюватиме постійна листоноша села. Команда пересувного відділення працює на повну ставку та має вищий оклад. Начальник отримає від 8000-9775 грн, листоноша — від 5400-6210 грн, водій-супроводжувач — від 7500-10800 грн.

Нагадаємо, що Укрпошта запускає пересувні відділення у 6 областях України: Київській, Одеській, Херсонській, Закарпатській, Черкаській та Чернівецькій. До кінця 2021 року проєкт масштабують на села та селища по всій території України. Про це стало відомо 5 серпня 2020 року під час офіційної презентації нових авто пересувних відділень Укрпошти за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра інфраструктури України Владислава Криклія та генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського.

Довідково
Пересувне відділення поштового зв’язку (ПВПЗ) — це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає у невеликі села та з населенням до 2 тис. жителів. Пересувні відділення потрібні для того, аби жителі навіть найвіддаленіших і найменших населених пунктів України отримали всі потрібні їм поштові, логістичні й фінансові послуги, а також доставку ліків.
Влітку 2018 року проєкт стартував у Чернігівській області. Жителі маленьких сіл та селищ отримали доступ до повного спектру послуг Укрпошти у точці присутності (приміщенні, де надає послуги начальник відділення чи листоноша села) або пересувне відділення приїжджає безпосередньо до їхніх дворів та домівок. Новий формат також дозволяє співробітникам Укрпошти працювати в комфортніших умовах на повну ставку та заробляти на 70% більше.

peredplata