Соціальний квиток – зашморг для чернівецьких перевізників

Соціальний квиток –  зашморг для чернівецьких перевізників  У серпні цього року секретар Чернівецької міської ради та, як сам він вважав, без п’яти хвилин кандидат у нардепи Віталій Михайлішин запровадив соціальні квитки для соціально незахищених верств населення. Тепер вони можуть безкоштовно користуватися послугами практично усіх перевізників міста з 10-ї по 15 годину. На зазначених квитках красується прізвище «очільника» міста, як любить називатися секретар міськради Віталій Михайлішин. І хоча сам секретар відкидав прив’язку введення соціальних проїзних до виборів, одначе…

І якщо з серпня по жовтень соцквитки могли отримати тільки інваліди І, ІІ групи, діти-інваліди, діти з багатодітних родин, ветерани війни, то з жовтня на безкоштовний проїзд мають право всі пенсіонери, котрі отримують пенсію, розмір якої не перевищує півтора розміри прожиткового мінімуму на момент звернення щодо отримання соціального проїзного квитка (а це станом на жовтень не більше 1284 грн.). Тобто практично кожен чернівецький пенсіонер може отримати соціальний квиток і безкоштовно кататися маршрутками міста.

Вибори закінчились, Михайлішин народним депутатом не став, а соціальних квитків стає все більше і більше. Як нам повідомили в управлінні соцзахисту Шевченківської райради, станом на 9 листопада 10034 чернівчан району отримали соціальні квитки. Щодня за ними звертається близько 120-130 людей. У Першотравневому районі близько 2 тисяч чернівчан можуть безкоштовно користуватися послугами перевізників. Наразі ж динаміка становить 20-30 людей щодня. У Садгірському районі схожа картина. Станом на 9 листопада 2314 чернівчан отримали соціальні квитки і щодня за ними звертається 20-30 осіб. Загалом же в Чернівцях станом цю дату право на безкоштовний проїзд має близько 15 тисяч чернівчан.

Варто нагадати, що безкоштовне перевезення за соціальними квитками транспортники взяли на себе без відшкодування з міського бюджету. І щодня тепер мають тисячі гривень збитків. Що ж буде, коли з січня 2013 року соціальні квитки отримають інші пенсіонери та малозабезпечені категорії громадян, залишається тільки здогадуватися.
У ТОВ «Денисівка-1» розповідають, що якщо на початку осені одна машина перевозила в день до півсотні людей з соціальними проїзними, то тепер — більше сотні. Тобто одна маршрутка щодня має збитків від 250 грн. Мало того, як розповідають перевізники, багато пенсіонерів з соцквитками хочуть їхати безкоштовно і в позаобумовлений час. А довести їм щось доволі складно.

Звичайно, ті кошти, які недоотримує підприємство, можна було б витратити на оновлення рухомого складу, на поліпшення якості послуг. Та наразі перевізники лишень рахують збитки, які з кожним днем і з кожним виданим соціальним квитком зростають.

При цьому, запевнили нас в ТОВ «Денисівка-1», вони не підвищуватимуть вартості проїзду, адже ці проблеми не повинні лягти на плечі пересічних громадян. Керівники підпри-ємств планують звернутися до виконуючого обов’язки міського голови, аби той відмінив со-ціальні квитки.
Також з достовірних джерел в міській раді нам стало відомо, що задум з січня 2013 року видавати соціальні квитки всім пенсіонерам та малозабезпеченим категоріям громадян відкладається. Але й про відмову від соціальних квитків там наразі не йдеться.
Надія ВІРНА
Світлина з сайту місьради

peredplata