Справа брудних рук чи брудної совісті?

Справа брудних рук чи брудної совісті?  У Чернівцях зареєстровано чергове харчове отруєння. Цього
разу «під роздачу» інфекції потрапила гімназія №1, поважний заклад обласного центру, де навчається 1050 дітей. Минулого тижня до редакції почали надходити тривожні звернення батьків школяриків. Люди одночасно з тривогою висловлювали сумніви щодо правдивих офіційних відомостей про масове, за їхніми словами, захворювання вихованців гімназії.

— Погодьтеся, ситуація з будь-якою хворобою, надто ж із дизентерією (а саме про такий діагноз йшлося – Авт.) далебі не з приємних, аби навіть родичі лишень поміж собою спілкувалися з цього приводу, — обурювався Олександр Васильович (ім’я з етичних міркувань змінене – Авт.), батько двох учнів початкових класів. – Виходить, що ми довіряємо своїх малят школі, а тут порядку нема… Не звертаємося до керівництва освітою, бо не переконані у належній його реакції. У школі також нічого не повідомляють та запевняють, що все «під контролем». Ми ж тривожимося – як бути далі? Звідки взялася інфекція, котра вкладає у ліжка наших дітей? Хто в цьому винен та хто, врешті-решт, відповідатиме за невиконання службових обов’язків?
Аби з’ясувати, що ж таки насправді коїться у школі, наш кореспондент 9 листопада звернулася насамперед до її багаторічного директора Віктора Шиманського.
— На жаль, дизентерію в одному випадку вже підтверджено, одного учня госпіталізовано, — розповів Віктор Миколайович. У гімназії працюють фахівці СЕС…
Увечері в п’ятницю з’явилося офіційне повідомлення Головного управління Держсанепідемслужби у Чернівецькій області, в якому йшлося про те, що в період з 7 по 9 листопада у Чернівцях на гострі кишкові інфекції захворіло 10 дітей, котрі навчаються у гімназії №1. За оперативними даними, один випадок захворювання зареєстровано саме 7 листопада, другий-десятий – 9 листопада. Одного хворого госпіталізовано до інфекційного відділення обласної дитячої клінічної лікарні, інші перебувають на амбулаторному лікуванні. У дев’яти хворих перебіг захворювання легкого ступеня тяжкості, у одного – середнього. Медична допомога надається у повному обсязі. Попередній діагноз – гострий ентероколіт. Двом дітям поставлено діагноз «дизентерія Зонне». З метою встановлення причини та обставин виникнення випадків гострих кишкових інфекцій триває негайно розпочате епідеміологічне розслідування, проводяться лабораторні (вірусологічні, бактеріологічні) дослідження матеріалу від хворих, зразків продуктів харчування, добових проб, водопровідної та кип’яченої води, води з кулерів, змивів з об’єктів довкілля. Проводиться лабораторне обстеження персоналу та дітей, запроваджено патронаж. Проведено дезінфекцію та призупинено функціонування харчоблоку гімназії…

Здавалося б, все й справді під контролем. Та впродовж вихідних з’ясувалося, що хворих додалося – на понеділок, 12 листопада, їх кількість зросла до дев’ятнадцяти. Причому, як повідомляє головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко, з числа захворілих дев’ять самостійно звернулися за медичною допомогою, десять виявлено при патронажі дітей, які підпадали під ризик одночасного інфікування. Усі захворілі діти харчувалися у їдальні гімназії №1. Станом на 15 годину 12 листопада нових випадків захворювання не було зареєстровано – вочевидь, епідеміологам довелося ретельно попрацювати, аби виявити джерело інфекції та попередити її поширення. Зважаючи на те, що продукти харчування у гімназію постачаються централізовано міським комунальним підприємством «Харчування шкіл м. Чернівці» (керівник – ПП Сажнєв В. І.), впродовж 9-11 листопада було організовано позапланові перевірки ще 15 навчальних закладів (підприємство постачає продукти до 23 шкіл, 6 гімназій та 1 ліцею), та порушення санітарного законодавства виявлено лише на одному з цих «об’єктів». Тому стало зрозуміло, що вогнище інфекції виникло таки у гімназії… За попередніми результатами епідрозслідування з’ясовано, що клінічні ознаки гострого кишкового захворювання напередодні проявлялися у працівниці харчоблоку гімназії №1, однак вона, мовляв, не повідомила про це адміністрацію навчального закладу (?!). Результати бактеріологічного дослідження змивів показали присутність забруднення так званою шигеллою Зонне. Значить, страва могла бути інфікована у зв’язку з недотриманням правил гігієни — передача інфекції, ймовірно, відбувалася через контакт з посудом та продуктами харчування.

Отже, це справа брудних рук. Хоча в цьому не впевнені родини дітей, котрі підхопили інфекцію, — на людину, мовляв, значно легше «списати» (на декілька неоподатковуваних мінімумів) всі гріхи, але чи таки це є правдою? Чи, може, існує певна домовленість, аби не чіпати солідне підприємство? Чи не тому і Михайло Папієв не довірив проконтролювати ситуацію профільним керівникам, бо сумнівається у правдивості саме їхніх «попередніх» напрацювань? Бо чому тоді, коли діти почали масово хворіти раніше, повідомлень про це не було аж до 9 листопада, поки батьківська громадськість не звернулася до ЗМІ?

А взагалі, як і в попередні роки, — нічого нового. Та якби ж від бездумних вчинків та безвідповідальності дорослих не потерпали діти… А дорослі пам’ятали завше, що не діти для них, а вони для дітей мають старатися з усіх сил. Якби у шкільних туалетах, до прикладу, зважаючи на нинішній час, постійно можна було якісно вимити та висушити руки. Якби й у поважному навчальному закладі воду з кулерів, придбаних за батьківські кошти, діти могли пити не з посуду багаторазового використання. А працівники – і педагоги, і обслуговуючий персонал — не чекали, коли директор наводитиме порядок – на харчоблоці чи деінде. Якби велася належно та вчасно «харчова» документація. Якби, навчені попередніми роками, на це зважали і міські освітянські керівники та не поспішали б стверджувати, що у їхньому королівстві все до ладу. Якби, врешті, законодавчо повернути можливість планово перевіряти заклади, що харчують дітей, частіше одного разу на рік. Якби… когось за подібні промахи покарали б так, як це роблять у інших цивілізованих країнах. Тому чекаємо реакції з цього приводу і прокуратури. Наразі ж немає впевненості, що ситуація рано чи пізно не повториться…
Наталія БРЯНСЬКА

Р. S Нових хворих, на щастя, станом на 14 листопада не виявлено. Однак інкубаційний термін від можливих дат інфікування ще не вичерпався, тому, за словами головного державного санітарного лікаря області Наталії Гопко, фахівці СЕС і надалі продовжують проводити необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.

peredplata