Вперше у Чернівецькій ОКЛ здійснили забір внутрішніх органів для трансплантації

Розвиток трансплантології триває на Буковині. Після констатації смерті мозку хворої рідні погодилися, аби вона стала доноркою. У обласній клінічній лікарні вперше провели забір органів. Завдяки цьому вдалося врятувати три життя.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

«У пацієнтки трапився гострий інсульт, і після діагностики смерті мозку та співбесіди з рідними ми отримали дозвіл на трансплантацію. Оформивши всі необхідні документи, вилучили дві нирки та печінку. Ограни передали фахівцям Першого територіального медичного об’єднанням міста Львова, які й здійснюватимуть пересадку», – розповів генеральний директор обласної клінічної лікарні Дмитро Домбровський.

Він зазначив, що під смертю мозку мають на увазі стан, коли він припинив свою діяльність, а робота серця та дихання продовжує підтримуватись штучно. Діагностується такий стан тільки після проведення цілого комплексу тестів консиліумом лікарів.

«Приємно, що Буковина у галузі трансплантології рухається вперед. Було проведено вже дві успішні пересадки нирки, а тепер – перший забір органів від пацієнта зі смертю мозку. Вдячна голові обласної ради Олексію Бойку, котрий підтримує розвиток у краї такого важливого і потрібного медичного напрямку», – зауважила народна депутатка, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва.

Олексій Бойко зауважив, що донорство органів – це перш за все про порятунок життів, тож його варто розвивати.

«Буковинці заслуговують на якісну та висококласну медичну допомогу, і ми зробимо все від нас залежне, аби вони могли її отримувати вдома», – запевнив голова обласної ради.

Джерело: Шпальта

peredplata