Кожного дня українці віддають від 3 до 10 млн гривень на хабарі

Кожного дня українці віддають від 3 до 10 млн гривень на хабаріКорупція в закладах освіти й медицини залишається одним з найпоширеніших видів економічного насильства над батьками дітей в Україні. Від народження дітей і до завершення ними школи, їх батьки змушені віддавати на непередбачені законодавством оплати від 5 тис. до 20 тис. грн, залежно від регіону та міста.

Найдорожчими з огляду на корупцію щодо дітей є м.Київ та АР Крим, найдешевшими – районні центри західних областей України. В Україні, за даними ЮНІСЕФ, близько 8 млн дітей, освіта й здоров’я яких часто залежить від економічних статків батьків та їх спроможності долати різні бюрократичні перепони.

В рамках on-line сервісу «Я ДАЛА ХАБАР ЗА СВОЮ ДИТИНУ» громадська організація «Європейський Вибір» отримала за 8 місяців роботи цього проекту 1035 повідомлень від батьків на загальну суму 1 550 000 грн. У 86 % випадків громадяни інформують, що вони давали хабарі, в 14% – не давали. Найбільший хабар, за даними проекту, склав 8 тис. грн за влаштування дитини до першого класу київського ліцею, найменший – 50 грн – це щомісячна плата «за людське ставлення до моєї дитини» в дитячому садку No550 м. Києва.

«Цей проект – не наша вигадка, – зазначає Кирило Животовський, виконавчий директор НГО «Європейський Вибір». – Така форма протидії корупції була вигадана в Індії, де громадська організація збирає анонімні повідомлення про всі факти корупції в країні. Наша ж організація, яка є ініціатором програми UAGO, вирішила впровадити пілотний проект у рамках кампанії «Я ЛЮДИНА», що працює над зміною стереотипів сприйняття насильства над жінками в побуті, вдома, в школах та на вулиці. Корупція була й лишається одним з найпоширеніших видів економічного насильства над батьками в Україні».

«За усередненими показниками моніторингу, найбільше хабарництво в соціальних закладах пов’язано з пологами та операціями, де такса може складати від кількох сотень гривень до кількох тисяч доларів, залежно від складності ситуації, – додає Богдан Якимюк, голова правління ГО «Антикорупційна рада України», яка є партнером у виконанні проекту. – Хабарі чи так звані додаткові оплати в дитячих садках і школах є також досить поширеним явищем. І це свідчить про те, що профілактична робота із запобігання корупції має проводитися на етапі формування особистості перед вступом у доросле життя».

Проект «ХАБАР ЗА СВОЮ ДИТИНУ» узагальнює всю отриману інформацію й викриває різноманітні схеми та способи поширення хабарів за дітей в Україні. Хабарі дають як у грошовому вигляді (грн, доларах, євро), так і в натуральній формі (ремонти кабінетів лікарів і викладачів, продукти харчування й обладнання, інші послуги). В рамках проекту також формується достатньо повний перелік корупційних проявів по кожному суб’єкту (школи, лікарні, дитячі садки, управління міськвиконкомів, служби у справах дітей, ВНЗ). Наприклад, у лікарнях найбільш поширеними приводами для корупції є: проведення операції з лікування хвороби чи прийняття пологів; взяття на облік дитини (матері); обов’язкові аналізи при вагітності; отримання обов’язкової довідки для інших служб, довідок для санаторно-курортного лікування дитини; огляд і спостереження, часткова вакцинація дитини; позачергове обслуговування й людське ставлення.

Як була отримана сума в 3-10 млн грн хабарів на день? За даними Світового банку, 20% прибутків домогосподарств в Україні приходиться на різні побори та хабарі. В Україні – 8 млн дітей, які проживають у близько 6 млн сімей і становлять четверту частину усіх домогосподарств в Україні. 20% загального заробітного фонду в Україні, що становить 400 млрд грн, складає 80 млрд грн. Четверта частина сімей в Україні має дітей. Це означає, що близько 20 млрд грн – це кошти на хабарі від цих сімей. Поширеність корупції в Україні складає від 50% до 70%, відтак за 3-4 млн дітей в Україні батьки можуть давати хабарі. Середній річний розмір хабара на дитину, за даними моніторингу, становить ~ 750 грн. Тож, 750 грн множимо на 3 млн дітей і отримуємо 2,25 млрд. грн на рік, що складає обсяг потенційно можливих хабарів за наших із вами дітей у лікарнях, школах. Ділимо 2.25 млрд грн на 365 днів і виходить 6,1 млн грн на день.

ФАКТИ

Загалом, тільки близько 1 % – 1 тис. з понад 100 тис. відвідувачів порталу Проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» – виявили бажання залишити інформацію для проекту «Я ДАЛА ХАБАР ЗА СВОЮ ДИТИНУ». Це свідчить про те, що люди неохоче готові розповідати про корупцію.

У 2004 році плата за влаштування дитини до дитячого садка в Луганську складала 70 грн, тепер найдешевше влаштування дитини в Луганській області коштує від 300 грн, найдорожче – 1,5 тис. грн;

За даними Світового Банку, близько 20% прибутків домогосподарств в Україні витрачаються на хабарі та різні форми вирішення реалізації законних прав громадян, жінок і дітей. Якщо фонд заробітної плати в Україні щороку складає близько 400 млрд грн, то виходить так, що від 30-50 млрд грн – це обсяг ринку хабарів домогосподарств в Україні, де плата за дітей (їхнє народження, навчання, лікування тощо) у цьому кошику може складати 1-3 млрд грн щороку.

У Севастополі влаштувати дитину до дитячого закладу коштує батькам від 200 доларів до 3 тис. грн, що відповідає рівню столиці. Найдешевший вступ дитини до садочку – в Донецькій області – складає 300 грн.

Навіть після дворічного стояння в черзі на влаштування дитини до дитячого садку, й незважаючи на направлення від районного відділу освіти, у дошкільних закладах України встановлена такса на зарахування дитини: від 300 грн до 5 тис. грн.

Зростає кількість повідомлень про давання хабарів за людське ставлення до дітей і матерів у всіх без винятку органах, із якими працює проект: від 30 грн до 100 грн на місяць.

Про це повідомляється на сайті партнерства \”Новий Громадянин\”.

peredplata