Громади Буковини за роки впровадження реформи місцевого самоврядування зросли інституційно та зміцнили свою фінансову спроможність

Громади Буковини за роки впровадження реформи місцевого самоврядування зросли інституційно та зміцнили свою фінансову спроможність. Про це сьогодні розповіла Тетяна Татарчук, керівниця Чернівецького регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою», під час онлайн пресбрифінгу для журналістів «Новації процесу децентралізації. Поточний стан на Буковині».

«Програма «ULEAD з Європою» основну увагу сьогодні приділяє розвитку спроможності територіальних громад. Створення громад завершилось, але децентралізація це не одномоментний процес, це постійні зміни в управлінні та реалізації повноважень. Крім того, за роки реформи громади Буковини зросли інституційно та зміцнили свою спроможність», – наголосила Тетяна Татарчук, керівниця Чернівецького регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою».

За словами Вікторії Чебан, радниці з децентралізації та місцевого самоврядування Чернівецького регіонального офісу Програми, громади вже отримали від районних рад майно і на сьогодні працюють на його ефективним використанням. І в цьому їм потрібна допомога.

«Важлива не кількість закладів, а якість їх роботи. А це можливо за наявності команди, знань та мотивації у працівників. Кадровий голод відчувається, але ми допомагаємо наявним працівникам здобути необхідні знання», – вважає Вікторія Чебан, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Чернівецького регіонального офісу Програми.

Фінансові показники громад Буковини яскраво демонструють рівень їх фінансової спроможності, адже це ключовий показник для розвитку. Так вважає Дмитро Прокопець, радник з муніципальних фінансів та управління Чернівецького регіонального офісу Програми, який продемонстрував результати аналізу фінансового стану громад за 2020 рік. Тому громади покращують свій фінансовий менеджмент, оптимізують видатки, розширюють податкову базу та працюють із бізнесом для його зростання та розширення, міцнішають та піднімають свої позиції у різних рейтингах.

Журналістів цікавили питання налагодження співпраці із новими громадами та цікавими проєктами й практиками, які реалізовують в містах та селах. Адже такі матеріали дозволяють побачити, як розвивається громада, і чи є нова влада каталізатором цих змін.

Такі зустрічі із пресою Чернівецький регіональний офіс планує проводити й надалі для висвітлення реформ та налагодження комунікації громад зі ЗМІ.

 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

peredplata