На території дендропарку на Буковині вирубали дерев майже на пів мільйона гривень

На території дендропарку «Киселівський «Гайдейка» за два роки незаконно вирубали дерев майже на пів мільйона гривень

Про це повідомляє Чернівецьке управління Держекоінспекції Карпатського округу.

 Державною екологічною інспекцією Карпатського округу в березні 2021 року здійснено позапланову перевірку по фактах незаконної вирубки дерев на території дендропарку місцевого значення «Киселівський «Гайдейка», що в межах Веренчанської територіальної громади Чернівецької області. Даний об’єкт ПЗФ надано під охорону Киселівській сільській раді згідно охоронного зобов’язання від № ДПМ – 26/2 від 20.10.2008. Охорона дендропарку на час проведення перевірки не здійснювалася. Видано припис щодо усунення виявлених порушень в частині дотримання вимог Закону України «Про природно – заповідний фонд України».

Крім того, в ході проведеної перевірки виявлено факти незаконної порубки дерев різних порід. У відповідності до постанови КМУ від  24 липня 2013 року № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» підраховано шкоду завдану державі та довкіллю на загальну суму 221 675 грн.

З метою подальшого реагування та встановлення винних осіб матеріали перевірки направлено до Відділення поліції №2 (м.Кіцмань) ГУНП в Чернівецькій області.

Незаконні рубки дерев на території цього дендропарку Інспекцією виявлялися і в минулому 2020 році. Сума шкоди за незаконну рубку дерев тоді становила 230 482 грн. По даних матеріалах відкрито кримінальне провадження.

peredplata