Сортування сміття та сміттєзвалища у Чернівцях: як вирішити проблему

В Чернівцях , на сьогоднішній день, проблема стихійних сміттєзвалищ маленькими кроками рухається до кращого і чистішого майбутнього. 

До прикладу, узаконеним сміттєзвалищем залишаться Чорнівка, що знаходиться в Садгорі і обслуговує Чернівецьку громаду. 

Але, існують інші громади по всій Україні чиї відходи потрапляють на польові стихійні сміттєзвалища. Крім того, щодня люди в сільських місцевостях викидають левову частку сміття. Його можна побачити скрізь: в лісах, на узбіччях доріг, тротуарах тощо. 

Вирішення питання із сміттєсортуванням не лише для Буковини, а й для України все ще залишається гострим. Незважаючи на те, що існує завод ТОВ “Завод Спецпроммаш” у місті Харків, котрий пропонує послуги випуску сортувальних ліній. Завод керується західними технологіями і гарантує якісний продукт. Вітчизняний виробник пропонує свої послуги і залучає до співпраці як місцеву владу, так і Україну загалом. 

До прикладу, вітчизняний виробник пропонує об’єднатись Мамаївському , Новоселицькому, Сокирянському та іншим ОТГ і впровадити комунальне підприємство для жителів сіл.

«Справи пішли б вгору, якщо місцева влада об’єднала зусилля разом. Співпрацювати можуть навіть кілька міст, а не лише ОТГ. Таке підприємство могло б збирати з округи сміття і сортувати його, принаймні папір, пластик, скло та органіку. Крім того, це дозволило б ОТГ заробляти гроші для подальшого розвитку сортувальних ліній і розширювати можливості для сусідніх сіл та ОТГ.» – каже керівник заводу Коростиченко Анатолій Олександрович.

Питання до місцевих урядовців і депутатів: «Чому цього ніхто не робить?».

«Треба, щоб вони купили серйозні лінії з перпективою масштабування. Це дозволить сортувати більше видів сміття, а не обмежуватись на склі чи органіці. Для реалізації, можна обійтись пару мільйонами гривень», – доповнює Анатолій Олександрович. 

Завдяки новим сортувальним лініям, села стали б чистіші, а жителі щасливіші, що не шкодять природі спалюючи сміття на задніх дворах або в полі. 

«Це дасть перспективу. Сьогодні наша вітчизняна компанія готова йти на монтаж сортувальних ліній, на вигідних умовах, але на ці пропозиції наші керівники не реагують.», – додає керівник заводу. 

Николюк Ярослава

peredplata