Чернівецька область – друга в Україні за показниками Індексу євроінтеграційного економічного поступу

13 травня на онлайн-презентації були представлені результати дослідження “Індекс євроінтеграційного економічного поступу”.

Мета індексу – оцінити прогрес областей у поглибленні економічної співпраці з ЄС та відслідкувати якість роботи обласних інституцій у цьому напрямі.

Як показало дослідження, Чернівецька область за індексом євроінтеграційного економічного поступу є одним із лідерів серед регіонів України. За досліджуваний період – з 2017 до 2019 р. значення індексу суттєво зросло. Якщо ще в 2017-му році Чернівецька область була 7-ою серед інших регіонів, то в 2019 – другою після Львівської області.

 


Сильними сторонами області є:

  • прискорення темпів зростання експорту та імпорту з ЄС;
  • показник грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону;
  • рівень цільової інституційної підтримки економічних процесів євроінтеграції;
  • питомий обсяг фінансування у рамках технічної допомоги ЄС у регіоні. 

 

А ось слабкі сторони це:

  • індекс проникнення імпорту;
  • частка накопичених прямих інвестицій з ЄС у загальному обсязі інвестицій;
  • низька інформаційна підтримка економічного вектору євроінтеграції області.

Дослідження показників по Чернівецькій області проводила ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” спільно з кафедрою міжнародної економіки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Як зазначила к.е.н. Ірина Роговська-Іщук, аби зберегти економічні євроінтеграційні успіхи області та посилити їх в майбутньому варто зробити наступне:

“Важливо сприяти підтримці економічних процесів на всіх рівнях. Проводити моніторинги поточної ситуації. Більше інформувати населення, підприємців щодо можливості експорту товарів та послуг до ЄС. І тут могло б допомогти створення порталу, де підприємці чи інші користувачі могли ознайомитись із законодавством, бачити перспективи, спостерігати за динамікою цього індексу”.

Участь в онлайн-презентації взяли дослідники та науковці у сфері економіки з ЧНУ ім. Ю. Федьковича, представники Чернівецької торгово-промислової палати, члени громадських організацій, службовці Чернівецької облдержадміністрації.

Дослідження проводилось в рамках проєкту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у впровадженні проєвропейських економічних реформ в регіонах України», що реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за сприяння Програми «МАТRA» Посольства Королівства Нідерландів в Україні. 

 

Довідково

Індекс євроінтеграційного економічного поступу складається з двох показників. Один з них показує глибину торгово-економічних зв’язків, інший – інституційну підтримку євроінтеграційного поступу.

Для дослідження були проаналізовані дані Державної служби статистики України, обласних управлінь статистики, НБУ, стратегії регіонального розвитку, плани заходів з їх реалізації, річні звіти щодо виконання планів заходів, цільові планові документи ОДА та звіти щодо їх виконання, відповіді на запити про публічну інформацію від ОДА та Державної митної служби України.

 

peredplata