Як уникнути фальсифікату та придбати якісне насіння – рекомендації Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Рекомендації сільгоспвиробникам про  підготовку насіння до сівби  під урожай 2022 року

Завершується підготовка насіння озимих культур під урожай 2022 року. З метою дотримання методичних вимог та технології вирощування в галузі рослинництва, перед сільгоспвиробниками Чернівецької області гостро стоїть питання сортозаміни та сортооновлення насіннєвого матеріалу озимих культур шляхом закупівлі насіння нових сучасних сортів та вже добре зарекомендованих сортів високих репродукцій.

Щоб уникнути фальсифікованого продукту при купівлі насіннєвого матеріалу озимих культур, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області надає суб’єктам господарювання в агросекторі області ряд першочергових рекомендацій:

– так, згідно зі ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби насіння, що немає відповідного сертифіката забороняється;

– згідно зі ст. 18 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» та п. 28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння або садивний матеріал», кожна партія насіння, яка призначена для реалізації повинна супроводжуватись сертифікатами, що засвідчують сортові та посівні якості та супровідними документами, відповідно для добазового і базового насіння – «Атестатом на насіння», а для сертифікованого – «Свідоцтвом на насіння»;

– згідно зі ст. 21 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння, що вводиться в обіг, обов’язково маркується і пакується. Перед придбанням насіння необхідно обов’язково пересвідчитись, що інформація зазначена в супровідних документах відповідає інформації нанесеній на етикетки. Етикетки фарбуються різними кольорами:

  • для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 мм,   
  • розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;
  • для базового насіння – білим;
  • для сертифікованого насіння першої генерації – блакитним;
  • для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним,
  • для суміші насіння – зеленим;
  • для неостаточно сертифікованого насіння – сірим.

         – згідно зі ст. 22 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкт насінництва та розсадництва гарантує відповідність сортових та посівних якостей насіння, про що зазначається у сертифікатах. На придбане насіння гарантії діють протягом строку, визначеного в сертифікаті (для насіння озимих зернових культур термін дії сертифікату 4 місяці відповідно до ДСТУ 2240-93). Чинність сертифікатів, що супроводжують насіння можна перевірити у «Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», що знаходиться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

– згідно зі ст. 23 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання не пізніше 10 календарних днів з дня придбання має право ініціювати проведення арбітражного визначення посівних якостей насіння згідно З порядком затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.

Функції Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області полягають у захисті споживачів від придбання неякісного насіння.

Шановні агровиробники, у разі виникнення будь-яких питань у ході підготовки та придбання насіння сільськогосподарських культур звертайтеся у відділ контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (м. Чернівці вул. Алма-Атинська, 7, тел..51-80-72)

peredplata