«Індекс благополуччя молоді» в Чернівцях – результати дослідження

Сьогодні презентували результати дослідження «Індекс благополуччя молоді», який у Чернівцях проводила КУ «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді».

​​Індекс благополуччя молоді (ІБМ) – це онлайн-інструмент, розроблений #UNFPAUkraine, який дозволяє дослідити стан молоді у місті й, з огляду на ці дані, вдосконалити молодіжну політику та проєкти для розвитку молоді.

Дослідження складалось з 2 частин:

  1. Онлайн-опитування на сайті ІБМ, яку проходила молодь.
  2. Збір муніципальної статистики від профільних органів.

Результати показали, що Індекс благополуччя молоді у Чернівцях становить 0,74. (Максимальне значення – 1). Для порівняння у цьому році ще 4 міста провели аналогічні дослідження. Їхні показники: Львів – 0,8, Київ – 0,74, Кременчук – 0,68, Одеса – 0,66. Також у низці міст опитування ще триває (ознайомитись з ними можна тут – https://www.youthwellbeing.in.ua/)

Як підбивались результати?

Дослідження охоплює 49 індикаторів у 7-ми сферах –  освіта, здоров’я, економічні можливості, участь у політичному житті, участь у громадському житті, інформаційні та комунікаційні технології, безпека та захищеність. Спочатку відбувається підрахунок індикаторів по кожній сфері. А далі показники з кожної сфери зводять в загальний показник Індексу благополуччя молоді.

Отож, серед сфер найвище молодь оцінила інформаційні та комунікаційні технології. Індекс – 0,8. Найгірше – безпеку і захищеність. Індекс – 0,54. (Максимальне значення – 1)

Освіта
Молодь найбільш задоволена системою середньої освіти. Показник – 65. Трішки менше професійною – 50. Найменше – системою вищої освіти – 40 (найкращий показник –  80, найгірший – 0)

Здоров’я
Для молоді важливе здорове життя та харчування. Пріоритетність оцінили у 85,29 (найкращий показник – 100, найгірший – 0). Не зовсім задоволена молодь системою охорони здоров’я. Показник – 37,99 (найкращий показник –  80, найгірший – 0).

Економічні можливості

Коефіцієнт молодіжного безробіття – 10 ( 4 – найкращий показник, 50 – найгірший).
Багато молоді працює неофіційно. Показник – 50 (10 – найкращий показник, 100 – найгірший). Молодь здебільшого планує виїхати з Чернівців. Показник настанов на трудову міграцію – 70 (10 – найгірший показник, 100 – найкращий)

Участь у політичному житті

Молодь відчуває, що може вільно висловлювати політичні погляди. Про це говорить показник 85 (0 – найгірший показник, 100 – найкращий). Також молодь має високе представництво на виборчих посадах – 20 (0 – найгірший показник, 24 – найкращий).

Участь у громадському житті

Багато молоді є членами_нями громадських організацій – 22 (0 – найгірший показник, 30 – найкращий) чи беруть участь у волонтерській діяльності – 35 (0 – найгірший  показник, 50 – найкращий).

Інформаційні та комунікаційні технології

У чернівецької молоді високий рівень цифрового охоплення – 90 (50 – найгірший  показник, 100 – найкращий).

Безпека та захищеність

Найслабша сфера у Чернівцях на думку молоді. Відчуття безпеки оцінили в 40 (15 – найгірший показник, 80 – найкращий).

Детальніше про дослідження

У онлайн-опитуванні в Чернівцях взяло участь 300 респондентів віком від 14 до 35 років. З них 36% чоловіків та 64% жінок. Щодо віку – 29% опитуваних були віком 14-18 років, 37% – віком 19-23 рр, 33% – віком 24-35 рр.

«Я пишаюся, що ініціатива належать саме Резиденції молоді. Нам було приємно адмініструвати опитування.

Воно стартувало 15 листопада і мало закінчитись 15 грудня, утім, нам вдалось зібрати необхідну кількість молодих людей трішки швидше, аніж за 3 тижні. 

Окрім, того завдяки ПРООН ми отримали безкоштовний інструмент для опитування молоді, який можемо використовувати щороку. Наразі нам непотрібно в нього вкладати додаткові кошти, натомість ми отримуємо унікальні дані від молоді. Й можемо використовувати їх у подальшій роботі», зазначила Світлана Олексійчук, директорка КУ «Молодіжний центр Чернівців «Резиденція молоді».

За проходження онлайн-опитування респонденти_ки отримували бонуси від спонсорів. У Чернівцях, порівняно з іншими містами, таких партнерів було найбільше – 12: кінотеатр «SmartCinema», «Pronto Pizza», «Barbershop Bad Choper», «Redmonkey IT Academy», ігровий клуб «CyberCat», мережа «OZZY Fast Food», «Столова №1», «JoyMarket», бізнес-спільнота «YouKnow», магазин цифрової техніки «SmartTechnics», картини на холсті «ArtFour», «Цитрус».

Що з результатами буде далі?


«Це стратегічно важливо розуміти на якому місці ми знаходимось, що зробили для того, щоб Індекс набрав найбільшу кількість балів. І що головне нам потрібно зробити надалі, щоб не опуститись нижче і покращити ті показники, що зараз слабкі», зазначив Юрій Лесюк, заступник Чернівецького міського голови.


«Будемо дивитись показники. Звернула увагу, що у всіх містах, і в Чернівцях зокрема, безпека займає останнє місце. І тому, над безпекою молоді потрібно працювати. Вести комунікацію. Виділяти кошти, щоб змінити ситуацію. Докласти всіх зусиль для змін», сказала Наталія Фрунзе, директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради.

Чернівці стали 12-им містом в Україні, де визначають Індекс благополуччя молоді. Відтепер таке дослідження будуть проводити щороку.

peredplata