Юхим Гусар: БУКОВИНСЬКИЙ КАЛЕНДАР (6 лютого)

 
6 лютого: БЕРЕЗОВСЬКИЙ Георгій Васильович
Герой України. Народився 06.02.1935 р. , с. Корчівці Глибоцького району. Директор Сторожинецького сільськогосподарського кооперативу «Колос». Депутат 5 скликань Чернівецької облради і 28 скликань сільських і районних рад. За працю на виробництві та благодійництво нагороджений: орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «Знак пошани»; грамотами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України; ювілейною медаллю «За доблесну працю»; почесною грамотою «За заслуги перед українським народом»; почесною відзнакою «Буковина». 21 серпня 2007 Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про надання Георгію Березовському звання «Герой України» з удостоєнням ордена Держави.
***
6 лютого: ВЕЛИЧКО Юрій Олексійович
У 1944 р., після визволення області від німецько-фашистських загарбників, Чернівецький муздрамтеатр поповнили великою групою відомих митців. Серед них був і Юрій Величко, якому в 1964 р. присвоєно звання народного артиста УРСР. Народився 06.02.1917 р. у м. Бендери, тепер Республіка Молдова. У 1941 р. закінчив драматичну студію при Київському драмтеатрі ім. І. Франка, у 1974 – режисерський факультет Київського інституту театрального мистецтва ім. Івана Карпенка-Карого. Протягом 1936-1944 рр. працював у Київському, з 1944-го по 1965-й – у Чернівецькому драмтеатрі. А в 1966-1979 рр. – в Одеському російському драмтеатрі. Основні ролі: Кармалюк («Устим Кармалюк» В. Суходольського), Артур («Овід» за романом Е. Войнич). У Чернівцях поставив п‘єси «Наймичка» (1963) і «Життєйське море» (1965). Знімався у кіно. Помер 02.03.1986 р., Одеса.
***
6 лютого: ГОРЮК Михайло Михайлович
Фотохудожник. Член НСЖУ. Народився 06.02.1957 р., с. Мілієве Вижницького району. З 1982 р. працював фотокореспондентом Вижницької райгазети. Друкувався у багатьох виданнях України. Понад 35 років творив фото літопис Вижниччини. Призер Міжнародних гуцульських фестивалів, автор персональних виставок у Чернівцях, інших містах. Ілюстратор книг Олександра Чорного, Ярослави Кибич, Юрія Петричука, Світлани Яреми… Лауреат премій ім. Дмитра Загула, Георгія Гараса. Помер 09.04.2019 р.
***
6 лютого: КОРОБОВА Зоя Ісаківна
Радіожурналістка. Музикознавець. Народилася 06.02.1946 р. у м. Хотин. Закінчила Рівненський педінститут (1973). У 1966-1972 рр. – артистка симфонічного оркестру Рівненського українського музично-драматичного театру. Від 1973 р. – у Головній редакції музичного мовлення Національної радіокомпанії України. Померла 11.10.2005 р., м. Київ.
***
6 лютого: ПАНТАЗІ (Pantazi) Григорій
Юрист, хореограф. Народився 06.02.1872 р., с. Костичани Новоселицького району. Навчався на юриста в університетах Чернівців та Відня. Мав талант до хореографії, музики, акторської, режисерської справи. Як хореограф був автором танців до оперт «Молодик» Чіпріану Порумбеску, «Дід Чокирлан» Тудора Флондора, багатьох феєрій, балетів, пантомім. Кілька концертів організував у Відні разом учасниками товариства «Молода Румунія». Здійснив постановки: феєрії – «Гармонії Штрауса», «Сонце», балети – «Золоті сни», «Літо», «Водяна лілія», феєричну поему «Народ і пісня», пантоміми – «Сон моряка», «Музика душу звеличує», «Чарівність дівчат», «Залізниця». Помер у 1939 р.
***
6 лютого: ПОДОЛЯН Михайло Михайлович
Український художник. Народивя 06.02.1956 р. у с. Бузовиця Кельменецького району. У 1975—1980 рр. навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва, факультет проектування інтер’єру та обладнання. Член Національної спілки художників України з 1993 р. Працює в галузі станкової скульптури та малярства. Учасник обласних, всеукраїнських художніх виставок. Автор меморіальної дошки у Чернівцях журналісту, мистецтвознавцю, колишньому редактору газети «Радянська Буковина» К. М. Демочку.
***
6 лютого: СКІПОР Елеонора Тодорівна
Народилася 6 лютого 1960 р.в с. Нижні Петрівці Сторожинецького району Чернівецької обл. Після закінчення у1977 р. СШ з відзнакою вступила до Чернівецького держуніверситету на факультет іноземних мов (спеціальність “Французька мова та література”). Працювалаучителем у с. Банилів-Підгірний, з 1984-го – в с. Купка. Співпрацює з багатьма румунськими виданнями. Публікує фольклор і вірші. Багато творів присвяченодуховній скарбниці свого народу: національний одяг, віра, вірування, традиції,звичаї тощо. Елеонора Тодорівна автор книг: “Ilie Motresku – coborвtor din semeюia dacг” (“Іліє Мотреску, який маєдакське коріння”); “De-a pururi logodit cu tinereюea”(“Назавжди осяяний молодістю”); “Un fizician cu suflet de poet”(“Фізик із поетичною душею”); “Cвntecul viorii” (“Спів скрипки”)…
***
6 лютого: ФУКС Леонід Шаєвич
Український господарник. Громадський діяч. Директор гравійно-піщаного кар’єреного концерну «Інмаком» (с. Неполоківці Кіцманськогорайону). Заслужений будівельник України. Голова обласного благодійного єврейського фонду «Хесед Шушана (1999-2016). Народився 06.02.1936 р., м. Могилів-Подільський. Закінчив Одеський автодорожній технікум, Кам’янець-Подільський сільськогосподарський інститут. Працював водієм швидкої допомоги, в Чернівецькому автобусному парку, механіком, заступником і директором концерну «Інмаком». У 1999 р. очолив фонд «Хесед Шушана», який опікується малозабезпеченими краянами. За сприяння міжнародного фонду «Джойнт» організував ремонт напівзруйнованого кінотеатру у якому і розмістився фонд. Нагороджений орденом за громадянську мужність Республіки Молдова, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Помер 07.04.2017 р.
***
6 лютого: Цві ЛОРАН
Ізраїльський вчений-ендокринолог. Один з піонерів ендокринології (в тому числі дитячої) в Ізраїлі. В середині 1960-х років першим у світі описав синдром дитячої карликовості, який згодом назвали його ім’ям (Синдром Ларона). Також є розробником першого комплексного методу терапії ювенального діабету. Заслуги професора відзначені Премією Ізраїлю, званням лицаря I класу ордена Білої троянди Фінляндії, членством у Німецької академії натуралістів «Леопольдина» та іншими нагородами. Народився 06.02.1927 р. у м. Чернівці. Під час Другої світової війни був відправлений до концтабору на території Трансністрії. Вдалося вижити, потрапив у Румунію, відтак – у Болгарію, Палестину, у 1949 р. – до Ізраїлю. Служив медиком у збройних силах, закінчив медичний факультет Єврейського університету в Єрусалимі.
***
6 лютого: ЯМНЮК Григорій Дмитрович
Почесний землевпорядник України. Народився 06.02.1958 р. у с. Остальцях Теребовлянського району Тернопільської області. Закінчив Львівський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «інженер-землевпорядник (1985) і був направлений на роботу до Чернівецької філії інституту «Укрземпроект». Працював інженером, керівником групи… У 1994 р. затверджений начальником Чернівецького обласного Головного управління земельних ресурсів. У 2003 р. без відриву від виробництва закінчив Українську академію державного управління при Президентові України. Нагороджений нагрудним знаком «Почесний землевпорядник України (2003).
Юхим ГУСАР,
член НСЖУ, лауреат премії імені Олекси Романця за розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

peredplata