Перинатальний центр на Буковині. Бути чи не бути?

Перинатальний центр на Буковині. Бути чи не бути?Про створення на Буковині надсучасного перинатального центру говорять вже не один рік. І от днями обласна влада вкотре повідомила про успіхи та досягнення в реалізації національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства», в рамках якого і планується відкрити перинатальний центр в області.

В опозиції ж заявляють, що насправді влада у цій справі бездіяльна. Народний депутат України Максим Бурбак представив відповіді від профільних установ, з яких можна зробити висновок, що станом на 19 лютого ОДА не надала повного пакета документів Державному агентству з інвестицій та управління національними проектами, який є головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми для створення перинатальних центрів, аби Держінвестпроект України здійснив видатки на реконструкцію Чернівецького регіонального перинатального центру.

Окрім того, для фінансування заходів зі створення перинатального центру на Буковині потрібен ще позитивний висновок Експертної комісії, якого наразі теж немає.

І дійсно, на сайті Держінвестпроекту взагалі немає інформації про Чернівецьку область. В розділі «Стан реалізації проекту» йдеться про 8 відкритих регіональних перинатальних центрів та про те, що розпочато створення у 2012 році та планується відкриття у 2013 році Волинського РПЦ, Рівненського РПЦ, Луганського РПЦ, Запорізького РПЦ, Хмельницького РПЦ, Тернопільського РПЦ.
Про Чернівецьку область, як бачите, ні слова. 

Тому ми звернулись із запитом до Держінвестпроекту за роз’ясненням, чи робить щось місцева влада, аби в Чернівцях таки був перинатальний центр. Бо ж саме від роботи ОДА залежить, чи отримає область близько 80 мільйонів гривень на створення цього важливого лікувального закладу.
В Держагентстві повідомили, що 3 квітня 2013 року була проведена нарада з питань створення Чернівецького регіонального перинатального центру за участю експертів національного проекту та представників Чернівецької ОДА, де попередньо розглянуто документи, що надійшли від Чернівецької ОДА для розгляду на Експертній комісії. Але, йдеться у відповіді, документи містять численні технічні помилки в проектній документації (зокрема, технічні помилки щодо кількості ліжок регіонального перинатального центру; розбіжності мiж частинами проекту), відсутній Експертний звіт робочої документації і кошторисної документації Чернівецькій ОДА. Тому було погоджено, що не пізніше 26 квітня (до п’ятниці) ОДА має подати весь пакет доопрацьованих документів для розгляду на Експертній комісії з реалізації Національного проекту «Нове життя».

Отож протягом цього всього часу ОДА не спромоглась відповідним чином оформити документи.

15 квітня в ОДА заявили, що до кінця року Буковина буде готова урочисто відкрити перинатальний центр.

– Необхідні проектні процедури ми забезпечили. З початком фінансування, одразу ж після завершення конкурсних торгів, ми готові без зволікань розпочати роботи зі створення обласного перинатального центру і до кінця бюджетного року урочисто його відкрити, – сказав заступник голови ОДА Віталій Темерівський.

Довга путь

Ми зв’язались із Хмельниччиною, яка, за повідомленням Держагентства, в цьому році вже матиме перинатальний центр. В Хмельницькій ОДА нам повідомили, що у них своя специфіка, бо мають новий корпус, який і переобладнають в центр. У Чернівцях ситуація складніша, адже планується реконструкція старого пологового будинку. Документи на Хмельниччині готували з осені 2011 року, у травні 2012-го вони вже були подані на розгляд комісії, отож очікувати відкриття центру можна вже незабаром.

Дійсно, на Буковині, окрім переобладнання приміщення, є ще одна особливість: міський пологовий будинок №1, на базі якого планується створення центру, ще донедавна перебував у власності міста, а не області, і 31 травня 2012 року, як того вимагають умови проекту, його прийнято у спільну власність громади Чернівецької області.

Хоча ще в листопаді 2011 року тодішній міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко заявив наступне: «Плануємо, що до кінця другого кварталу наступного року (2012, – «Час») буде підготовлено проектно-кошторисну документацію. А в грудні 2011 року перший заступник голови ОДА Георгій Галиць сказав, що завдання, визначені в рамках національного проекту, будуть виконані протягом 2012-2013 років.

В лютому 2012 року в ОДА повідомили, що створено робочу групу з реалізації проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства”, яку очолив голова облдержадміністрації Михайло Папієв. Введення центру в експлуатацію заплановано на кінець 2013 року.

Офіційно також повідомлялось, що загальна тривалість процесу з моменту виготовлення проектно-кошторисної документації – один рік. Затвердженої комісією документації станом на 23 квітня (коли ми отримали відповідь з Держінвестпроекту) немає.

Попри все, ми таки сподіваємось, що до кінця року область матиме сучасний перинатальний центр. За цих трохи більше півроку, що залишилось, окрім закупівлі обладнання і реконструкції треба ще провести й навчання персоналу. Влада пообіцяла. Ми перевіримо і проконтролюємо закупівлі товарів та послуг (бо, скоріш за все, закупівля відбуватиметься в одного учасника, бо терміни «піджиматимуть», а розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня є Чернівецька ОДА). Також хочеться вірити, що й ке-рівництво центру буде обране кваліфіковане та високопрофесійне. Про що ми теж повідомимо читачів.

Надія ВІРНА

ДОВІДКА
З 2010 року Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України реалізується Національний проект «Нове життя» – нова якість материнства та дитинства».

В кожному регіоні експерти проекту обирають заклад, на базі якого буде створюватись перинатальний центр після реконструкції приміщень, обладнання високотехнологічним обладнанням та навчання фахівців. Перинатальний центр – це лікувально-профілактичний заклад, де надається висококваліфікована спеціалізована медична допомога жінкам, вагітним з акушерською та екстрагенітальною патологією, роділлям та породіллям, новонародженим. У четвертому кварталі 2011 р. визначена базова установа створення Чернівецького обласного перинатального центру – Міський клінічний пологовий будинок №1.

Відповідь на запит газети «Час»

1.На виконання п. 6 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо створення мережі регіональних перинатальних центрів, забезпечених інноваційними технологіями та сучасним обладнанням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.11 №680 в Держінвестпроекті України створена Експертна комісія з реалізації Національного проекту «Нове життя».

03 квітня 2013 року проведена нарада з питань створення Чернівецького РПЦ за участі експертів національного проекту з питань будівельно-інженерно-технологічних питань та представників Чернівецької ОДА: Карвацького В.В.., начальника управління капітального будівництва та Галайко Г.М., директора «Інституту Чернівціагропроекту». Нарада стосувалася попереднього розгляду документів, що надійшли від Чернівецької ОДА для розгляду на Експертній комісії.

За результатами наради складений протокол від 03.04.13 р., в якому зазначені основні недоліки наданих документів, і з якими погодились представники Чернівецької ОДА, а саме: у зв‘язку з численними технічними помилками в проектній документації (зокрема технічні помилки щодо кількості ліжок регіонального перинатального центру; розбіжності мiж частинами проекту) та відсутністю Експертного звіту робочої документації і кошторисної документації на «Реконструкцію будівель Чернівецького обласного перинатального центру, структурного підрозділу Чернівецької обласної клінічної лікарні в м. Чернівці, Чернівецькій ОДА, експертами були надані рекомендації щодо приведення проектної документації у відповідність до встановлених вимог; надати до Держінвестпроекту України Експертний звіт робочої документації і кошторисної документації на «Реконструкцію будівель Чернівецького обласного перинатального центру не пізніше 26.04.13р.; привести документи для розгляду на Експертній комісії з реалізації НП «Нове життя» у відповідність нормативно-правовим актам МОЗ України, іншим нормативам, які регулюють дані питання та медичному завданню на проектування.
Згідно зазначеного протоколу Чернівецька ОДА має подати весь пакет доопрацьованих документів на Експертну комісію з реалізації національного проекту «Нове життя» Держінветпроекту не пізніше 26 квітня 20 13р.

11квітня 2013 року під головуванням першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань реалізації національного проекту «Нове життя». Участь у нараді взяли участь представники Чернівецької області.
Відповідно до Протокольного рішення за результатами селекторної наради під головуванням Першого заступника Глави Адміністрації Президента України І.М.Акімової Чернівецька обласна державна адміністрація повинна надати до Держінвестпроекту пакет документів, необхідних для розгляду на Експертній комісії з реалізації Нацпроекту «Нове життя» з метою відкриття фінансування (згідно визначених вимог і процедур), зокрема проектну документацію на реконструкцію/створення регіонального перинатального центру, забезпечивши при цьому обґрунтованість кошторисної вартості центру до 25 квітня 2013 року.

2. Відповідно Постанови КМУ №680 розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня є замовники проектів створення регіональних перинатальних центрів – Обласні державні адміністрації. Облдержадміністрації розробляють план – графік реалізації Національного проекту по створенню перинатальних центрів. Тому, за інформацією про стан створення Чернівецького регіонального перинатального центру рекомендуємо звертатися до Чернівецької ОДА.

peredplata