Чернівецька область попереду серед інших регіонів України по захворюваності на коронавірус

Що ближче до осені, то гірше виглядає українська статистика захворюваності на коронавірусну інфекцію

Так, перший тиждень серпня порівняно з останнім тижнем липня збільшив кількість підтверджених випадків на 40%. Зростають цифри і госпіталізацій, і захворюваності серед медиків, і, на жаль, смерті.

Зауважимо, що Чернівецька область зараз виглядає тривожнішою за решту регіонів, щось подібне ми бачили на початку пандемії ковіда. З тижневих майже 4 тисяч нових випадків понад 10% хворих, а це 459 осіб, зареєстровано у Чернівецькій області, і це найвищий показник серед регіонів. Попереду область і за кількістю зайнятих ковідних ліжок: у той час як загалом по країні їх задіяно 4,5%, тут заповнено майже половину. Щодо статистики смертей, із тижневих 16 випадків чотири сталися у Чернівецькій області.

Захворюваність зростає у найближчих європейських сусідів

Ковідні хмари, що насуваються, помітні і над іншими регіонами на заході країни, де зараз багато переселенців. На Волині кількість нових випадків збільшилась на 101%, у Львівській області – на 84%, у Закарпатській – майже на 49%, у Тернопільській та Хмельницькій областях – більш як на третину. При цьому і відсоток хворих, які отримали хоча б одне щеплення, у західних областях вищий: у Волинській області – 42%, у Хмельницькій – 43,7%, у Тернопільській – 41,7%, у Чернівецькій – понад 35%.

Судячи з інформації Європейського центру профілактики та контролю захворювання, хвиля рухається до нас від близьких сусідів, тому що у далеких показники захворюваності пішли вниз. Загальна кількість нових випадків за останній тиждень знизилася на 26,5%, 21 країна заявила про зменшення тижневої статистики. Серед них Австрія, Бельгія, Данія, Хорватія, Франція, Греція, Італія, Фінляндія та інші. А ось дев’ять країн повідомили про зростання щотижневих випадків, і це Польща, Чехія, Болгарія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Естонія, Литва, Латвія. І активна міграція українців із цих країн, які повертаються додому або приїжджають на відвідини, разом із сезонним чинником має всі шанси збільшити нам осінній сплеск захворюваності.

В Україні курсує новий тип COVID-19

Новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон», який називають типом «ВА.5», вже зафіксували в Україні. Медики ідентифікували 7 таких випадків в Чернівецькій області, повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я.

Ймовірно, новий підтип «Омікрону» вже є і в інших областях України, наразі триває дослідження зразків. У МОЗ наголошують, що COVID-19 нікуди не зник, вірус мутує і намагається обійти імунну відповідь. Також, за даними ВООЗ, цей штам наразі активно поширюється і в країнах Європи.

Досліджень про новий підтип «Омікрону» не дуже багато, тому наразі невідомо, чи є він більш заразним чи смертельним за інші штами. Утім останні дослідження підтверджують, що отримання бустерної дози вакцини значно підвищує рівень утворення антитіл проти цього різновиду COVID-19. Також дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму Омікрон.

Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті, – кажуть у МОЗ. 

Як розпізнати та чим лікувати?

З нових хвиль коронавірусу, викликаних штамом «Омікрону» ВА.5, зрозуміло, що він швидше поширюється і простіше передається, обходить імунітет, отриманий після хвороби та внаслідок вакцинації. При цьому перебіг хвороби легший, ніж це було з «Дельтою», відповідно, нижчий за рівень госпіталізацій та смертності. Але є й два неприємні моменти: на відміну від попередніх штамів «Омікрона», цей частіше вражає людей похилого віку і атакує легені.

До речі, за статистикою, серед 16 смертей, зафіксованих у перший тиждень серпня, половина – пацієнти віком від 70 років. По чотири смерті припало на вікові групи 50-59 років, 60-69 років.

Розпізнати ВА.5 не так просто, внаслідок схожості з ГРВІ, а основними симптомами стали:

  • нежить;
  • головний біль;
  • втома;
  • чхання;
  • біль в горлі.

До нетипових проявів відносяться: вушний біль та порушення слуху, м’язові болі, проблеми із зором, біль у попереку, підвищена нічна пітливість.

Щодо лікування, в якому на практиці нічого не змінилося, важливу роль відіграє противірусна терапія. Її призначають відразу після постановки діагнозу, а не чекають на розвиток дихальної недостатності в перший тиждень. З перших днів хвороби групам ризику вона є обов’язковою, навіть якщо симптоми початкового періоду легені.

Автор: Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Джерело: Погляд

peredplata