На Буковині – п’ята хвиля коронавірусу: зростає кількість людей, які хворіють втретє

 
На Буковині розпочалася нова п’ята хвиля коронавірусу, яка пов’язана з появою нового субваріанту Омікрон ВА.5.

Про це сказав завідувач відділу Чернівецького обласного центру профілактики та контролю хвороб Юрій Падурару.

У Чернівецькій області відбулося 4 хвилі захворюваності COVID-19 і кожна чергова хвиля починалася через появу нового варіанту вірусу SARS-CoV-2.

“Перша хвиля, спричинена диким вірусом SARS-CoV-2, почалась у квітні 2020 року. Друга хвиля – варіант вірусу Альфа (початок у лютому 2021 року), третя – варіант Дельта (початок в серпні 2021 року), четверта – варіант Омікрон (початок в січні 2022 року). У серпні 2022 року, з появою нового субваріанту Омікрон ВА.5 розпочалась нова 5 хвиля захворюваності”, – зазначив Юрій Падурару.

Епідеміологи вважають, що прогноз несприятливий щодо подальшого росту захворюваності.

За серпень 2022 року в області зареєстровано 3257 випадків COVID-19, в порівнянні з липнем 2022 року (680 випадків) відбулося епідемічне зростання захворюваності в 4,8 раза. 

“Зростає кількість хворих, які хворіють вдруге та втретє, тобто вірус оминає, як природній (внаслідок перенесеної хвороби), так і штучно створений імунітет через вакцинацію. Разом з цим, завдяки вакцинації та набутому природньому імунітету показник летальності від COVID-19 в області значно зменшився.  До прикладу, в травні 2021 року летальність була 5,6%, в серпні 2022 року – 0,5%. Відбулося зниження показника летальності в 11 разів”, – розповів Юрій Падурару.

Рекомендації щодо профілактики COVID-19:

– Вакцинуйтеся та отримуйте бустерні дози;

– носіть захисну маску за неможливості дотримання фізичної дистанції та в приміщеннях, що погано вентилюються та транспорті;

– тримайтеся на відстані щонайменше 1,5 м від інших людей;

– регулярно провітрюйте приміщення;

– регулярно мийте руки з милом чи обробляйте їх спиртовмісним антисептиком;

– під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;

– якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску.

– своєчасно звертайтеся до сімейного лікаря;

– використовуйте діагностичне тестування (швидке, ПЛР);

Буковині за останній тиждень від коронавірусу померло п’ять буковинців.

Про це molbuk.ua розповів лікар-епідеміолог, завідувач відділу Державної установи “Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Юрій Падурару.

“За весь період епідемії в Чернівецькій області, станом на 4 вересня зареєстровано 160390 випадків COVID-19. Захворіло 13476 дітей, частка дітей серед всіх хто захворів становить 8%. В області захворіло 5390 медпрацівників. Летальних випадків – 3384, летальність 2,1%”, – розповів Юрій Падурару.

Нагадаємо раніше ми повідомляли, у яких районах області найвищі показники захворюваності.

peredplata

1 thought on “На Буковині – п’ята хвиля коронавірусу: зростає кількість людей, які хворіють втретє

  1. Цікаво було б дізнатися хто як ставиться до вакцинації. Я довгий час була проти, але ось нещодавно потрапила до терапевта в досить відому у Києві клініку Медіком medikom.ua/terapiya-kiev/ і після спілкування з лікарем задумалася про необхідність вакцинації. Я розумію, немає 100% гарантії, що я не захворію після щеплення, але є непогані шанси перенести захворювання в легкій формі й уникнути багатьох ускладнень.

Comments are closed.