Гіпертонікам видаватимуть безкоштовні ліки

Гіпертонікам видаватимуть безкоштовні лікиНайближчим часом в аптеках з\’являться безкоштовні ліки для гіпертоніків у рамках пілотного проекту держрегулювання цін на ці препарати.
Про це повідомив Укрінформу головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко в перерві наради-семінару, що розпочалася в Харкові, з обговорення цього проекту.

\”Список таких ліків МОЗ має намір виділити в особливу групу, щоб пацієнти могли отримати їх в аптеці абсолютно безкоштовно або за мінімальну ціну. Аптеки не постраждають, оскільки їх витрати буде на 100 відсотків відшкодовано з держбюджету\”, – зазначив Нетяженко.

За його словами, проект держрегулювання цін, що стартував у 2012 році, покликаний зменшити вартість ліків. Наразі три чверті препаратів обходяться гіпертонікам у 15-17 грн на місяць.

\”В Україні люди мало уваги приділяють лікуванню цієї хвороби. У результаті від інсультів щорічно страждає близько 100 тис. жителів країни. Оскільки у рамках проекту створено реєстр лікарів, пацієнтів і аптек, є можливість перевірити, як лікарі ставляться до своїх обов\’язків. Наразі по всій Україні медикам вдалося використувати 30% держбюджетних коштів, виділених на реалізацію проекту, а потрібно використовувати не менш як 70%. До числа тих, хто відстає, потрапили Київська, Донецька, Львівська області та Севастополь\”, – сказав Нетяженко.

Як прозвучало на семінарі, в реєстрі гіпертоніків на Харківщині значиться 706 тис. осіб. У проекті беруть участь 294 аптек і 526 пунктів реалізації ліків у медустановах. З початку року гіпертонікам виписано 526 тисяч рецептів. Харківщині у рамках проекту виділено 11,4 млн грн, до вересня планується освоїти 70% коштів.

peredplata