Папа Римський побажав українцям та полякам \”глибокого примирення та майбутнього у щирій співпраці\”

Папа Римський побажав українцям та полякам "глибокого примирення та майбутнього у щирій співпраці"Папа Римський Франциск закликав громадян України та Польщі до примирення в питанні Волинської трагедії. Про це він заявив 14 липня 2013 р., після завершення традиційної недільної молитви, повідомляє радіо \”Ватикан\”.

\”Ввіряю Божому милосердю душі жертв, а для їхніх народів прошу благодаті глибокого примирення та спокійного майбутнього, в надії та щирій співпраці у спільному будуванні Божого царства\”, – зазначив Папа Франциск.

Звертаючись до присутніх, Папа сказав, що єднається в молитві з учасниками заупокійної Святої Меси в Луцькій катедрі за жертви Волинської трагедії з нагоди її 70-річчя. Він зазначив, що такі акти, \”спровоковані націоналістичною ідеологією в трагічному контексті Другої світової війни\”, стали причиною не лише десятків тисяч жертв, але також \”нанесли рану братерству між польським та українським народами\”.

Нагадаємо, сьогодні в Луцьку у кафедральному костелі святих Петра і Павла за участю Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського та віце-прем\’єр-міністра України Костянтина Грищенка відбулось богослужіння з нагоди 70-ої річниці Волинської трагедії.

12 липня Сейм Польщі відмовився назвати Волинську трагедію геноцидом польського народу. Відповідну поправку підтримали лише 212 депутатів з 231 необхідних для її прийняття. Проти проголосували 222 депутати з 437, які взяли участь у голосування і троє утрималися.

У червні 2013 р. Сенат Польщі визнав події на Волині 1943 р. \”етнічною чисткою з ознаками геноциду\”. Польські сенатори вважають, що таке визначення Волинського злочину можна обґрунтувати тим, що події на Волині мали організований масовий характер і супроводжувалися жорстокістю.

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською повстанською армією і польською Армією Крайовою з участю польських батальйонів шуцманшафту, і радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

peredplata