На Буковині зафіксували два випадки сказу тварин

У березні  2023 року Чернівецька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби підтвердила два випадки сказу, пише Медіа агентство АСС з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби.

Дане захворювання зареєстрували на території Чернівецького району:  у с. Чорнівка – сказ кота,  смт Глибока – сказ щура.

На території наклали карантинні обмеження та розпочали заходи з ліквідації сказу.

В осередках захворювання вживають  необхідні заходи з локалізації захворювання.

Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

– щорічно проводити профілактичне щеплення проти сказу власних собак та котів;

– Утримуватися від контактів із дикими та безпритульними тваринами.

– Виконувати правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними.

– Не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати спеціалістів ветеринарної медицини.

– У разі укусу домашньою твариною, з’ясовувати ім’я її господаря та адресу. Це допоможе встановити за твариною ветеринарний нагляд та уникнути щеплень.

– Рани, подряпини від укусів негайно промити теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом. Краї рани обробити 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду та накласти стерильну пов’язку. Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту для проведення антирабічного щеплення чи терапії.

– Пошкоджений одяг, в який була одягнута людина під час укусу, обробити гарячою праскою, тільки після цього його можна використовувати.

Джерело: https://acc.cv.ua/

peredplata