Епідеміологи застерігають буковинців про ризики виникнення можливих отруєнь дикорослими грибами

Епідеміологи застерігають буковинців про ризики виникнення можливих отруєнь дикорослими грибами    Як повідомляє Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій
області, аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що
більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів –
насамперед блідої поганки, які помилково сприймають за їстівні
сироїжки.

У Чернівецькій області більшість випадків отруєнь грибами
виникла внаслідок вживання умовно-їстівних грибів маремухів, страви з
яких готували з порушенням технології приготування. Відтак
епідеміологи застерігають буковинців про ризики виникнення можливих
отруєнь дикорослими грибами та нагадують про елементарні правила
безпеки. У повідомленні йдеться, що варто відмовитися від споживання
дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені
печериці; не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на
автошляхах, де вони не проходять відповідний контроль; збираючи гриби
варто остерігатись пластинчатих грибів, не збирати старих, перезрілих
або дуже молодих грибів, у яких не чітко виражені морфологічні ознаки,
а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас; ретельно перевіряти
зібрані гриби перед початком приготування; не вживати сирих грибів;
відібрані гриби спочатку необхідно промити та відварити декілька разів
у підсоленій воді протягом 30 хвилин; готовий продукт зберігати у
холодильнику не більше доби; не варто вживати грибні страви дітям,
вагітним жінкам та не застосовувати «домашніх» методів визначення
отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – часто
вони помилкові.

peredplata