Стало відомо, яка хвороба найпоширеніша у Чернівцях

Онкологічні захворювання – у трійці найпоширеніших хвороб і причин смертності жителів Чернівецької громади.

Про це повідомляє управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Рак підступний тим, що на початкових стадіях часто не дає про себе знати. Коли ж хворих починає щось турбувати і вони звертаються до лікарів, у них часто діагностують уже ІІІ або ІV стадію, які призводять до летальних випадків.

Онкологічна служба Чернівців представлена 4 онкологічними кабінетами, які обслуговують 261 713 пацієнтів (дорослого населення). Медичну допомогу з питань онкології дорослому населенню міста надають у КНП “Міська поліклініка 1” ЧМР, КНП “Міська поліклініка 2” м. Чернівці, КНП “Міська поліклініка 3” ЧМР та КНП “Центральна міська клінічна лікарня” м. Чернівці (вул. І.Підкови,14).

За 6 місяців у Чернівцях медичним наглядом лікарів-онкологів охоплено 8 848 осіб, з яких вперше виявлено захворювання у 231 особи (107 – чоловіки, 124 – жінки).

На жаль, у 93-х осіб – занедбані форми раку, з них у 17-ти – візуальна форма III-IV стадії (18%).

Найпоширеніші локалізації злоякісних новоутворень:

✔️ система травлення – 27,
✔️ легені – 20,
✔️ молочні залози – 20,
✔️ органи жіночої репродуктивної системи – 15,
✔️ щитоподібна залоза – 11,
✔️ сечостатева система – 10.

Управління охорони здоров’я посилює моніторинг ранньої діагностики та лікування онкологічних захворювань. Особливий акцент для лікарів первинної мережі, акушер-гінекологів, дерматологів, стоматологів, отоларингологів до візуальних форм раку, формування та обстеження груп ризику.

Нагадуємо, які послуги входять до Програми медичних гарантій і є безоплатними для пацієнтів з підозрою на онкозахворювання або встановленим діагнозом:

Діагностика

У Програмі медичних гарантій передбачено шість досліджень для раннього виявлення раку. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія.

Хіміотерапевтичне та радіологічне лікування.

Пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.
При радіологічному лікуванні для пацієнта безоплатними є променева терапія, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію.

Хірургічне лікування

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно також безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. В безоплатну допомогу включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження.

Ліки

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами:

це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава;
пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку;
з 1 вересня 2023 року паліативні пацієнти отримують знеболювальні препарати за програмою “Доступні ліки”. До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках. Пацієнти отримують їх за електронним рецептом сімейного або лікуючого лікаря в аптеках, які мають договір з НСЗУ;
також онкологічні пацієнти отримують препарати за рецептами лікарів згідно з Додатком 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303

peredplata