Морське Око: Підводне Дзеркало Природи

Морське Око – дивовижної краси гірське озеро, розташоване в Польщі поряд з містом Закопане. У глибині гарних гір під назвою Татри кожен турист може зустріти це унікальне явище природи. Гірський комплекс загалом можна відвідати кожному, хто вже переходив по всіх Карпатах і хоче зустріти щось нове.

Озеро розташовується в Татранському національному парку на висоті 1395 метрів над рівнем моря. Перш ніж дістатися сюди, потрібно підготувати маршрут і купити білети на автобус, щоб не виникло неприємностей. На місці можна замовити екскурсії та подорожі до озера спеціальними стежками. Можна проїжджати через старовинний Краків або одразу вирушити до барвистого міста Закопане, звідки й розпочнеться подорож.

Історія вивчення та дослідження

Ще в 1575 році вперше була згадка про цей географічний об’єкт. Галичина та Угорщина довго сперечалися між собою, але в результаті суд у місті Грац вирішив, що озеро належить польській стороні. Про озеро на якийсь час забули, і лише в середині XIX століття воно знову було відкрито для туристів. Тут було збудовано кілька хатин для зупинки та відпочинку мандрівників.

У 1902 році із Закопане була створена дорога, щоб комфортно дістатися озера. З 1933 року Морське Око остаточно належить Польщі після здобуття її незалежності. Згідно з матеріалами з Вікіпедії, озеро активно використовувалося багатьма художниками та композиторами для черпання натхнення. Таємничі гори та глибини озера манили творчих людей.

Географічне розташування та фізичні характеристики

Морське Око розташоване у долині Риб’ячого Потоку, на висоті 1395 метрів. Площа всього об’єкту складає 34,5 га, а максимальна глибина досягає 51 метра. Завдяки тому, що гори поруч набагато вищі за рівень озера, тут створюються дивовижні панорами.

Дістатися сюди можна через місто Закопане. Найкраще йти пішки, влаштувати на озері невеликий пікнік, зробити кілька фотографій та вирушити назад. На це може піти цілий день. Остання маршрутка вирушатиме о 21:00 за місцевим часом і про це не варто забувати. Більшість дороги – це асфальт, а підйоми не круті. Крім того тут є біотуалети та кілька кафе, щоб перекусити.

Екологічне значення

Тут є тварини, рослини, птахи та риби, адаптовані до високих гір. Важливо зберегти це у локальній екосистемі. Завдяки тому, що озеро знаходиться в Національному парку, гарантується його охорона та мінімальний вплив людини. Сюди ніхто не прийде на полювання чи риболовлю.

Крім того, озеро є джерелом чистої прісної води і в цілому воно є компонентом гідрологічної системи всього регіону. Можливо, завдяки озеру Морске-Око, жителі міста Краків та Закопане можуть пити смачну та чисту воду.

Біорізноманіття морських озер

По дорозі можна зустріти велику кількість трав та квітів, хвойних дерев, лишайників, є велика кількість моху. Характерні ліси створюють чисте повітря та красу гірських хребтів. Що ж до фауни, то тут зустрічаються такі тварини:

  • козулі;
  • ведмеді;
  • дикі коти;
  • гірські цапи;
  • велика кількість рідкісних птахів.

Багато представників занесено до Червоної книги.

Туристичний потенціал

Розвинена інфраструктура, що описана вище, гарантує для туристів комфортні умови. У сезон відпусток це місце відвідує близько 50 000 осіб. Деякі туристи обирають як формат прогулянок кінні мандрівки. Купання та годування риб в озері суворо заборонено. На всьому маршруті є інформаційні показники.

Висновки

Унікальне місце у польських горах багатьом не було відоме. Воно не дивно, адже для українських туристів є Карпати, які також потрібно звідувати та вивчати. Але Морське Око як різноманітність стане чудовим місцем для подорожі та вивчення чогось нового для себе.

 

peredplata