Синдром Стівенса-Джонсона — що це за хвороба і як вона розвивається

Синдром Стівенса-Джонсона — це важке алергічне захворювання, яке найчастіше розвивається у дітей. Його відносять до реакцій сповільненого типу, і клінічні ознаки не виявляються відразу після контакту з алергеном, а розвиваються пізніше. Клінічна картина різноманітна — вона включає ураження шкіри, значні порушення загального стану. У ранньому віці діти переносять це особливо складно через природну слабкість організму. Враховуючи інтенсивність реакції, лікування полягає в пригніченні імунної системи, що бурхливо реагує. Часто для цього використовують глюкокортикоїди (вони мають виражену імуносупресивну дію). Про їхній механізм дії на прикладі Дексаметазону можна дізнатися за посиланням https://anc.ua/product/deksametazon. Лікування необхідно починати негайно з появою перших симптомів. Чим глибше ураження пошириться всередині шкіри, тим складніше його вилікувати, тому якщо є висип, необхідно відразу ж звернутися до фахівця. 

Як розвивається синдром Стівенса-Джонсона

Найчастіше з перших симптомів неможливо передбачити розвиток еритеми, оскільки хвороба маскується під банальну застуду. У зв’язку з цим виділяють кілька стадій її розвитку:

  1. Грипоподібний період. Починається з першого дня і триває близько тижня. Симптоми, що розвиваються, неспецифічні — вони включають кашель, підвищення температури тіла, загальне нездужання, головний біль. У ряді випадків приєднується діарея та артралгія. Проте інтенсивність загальної інтоксикації не відповідає симптомам, оскільки патологія схильна протікати набагато важче ніж застуда.
  2. Період висипу. Він починається на п’ятий день із появи висипки. Вона розташовується симетрично по тілу на розгинальних і тильних поверхнях. Також її можна виявити на статевих органах та слизових. Висип папульозний, проте в центрі папул можуть утворюватися пухирі. Поступово пухирці лопаються, залишаючи на своєму місці зливні ерозії, що кровоточать. Особливо важко і яскраво цей процес виражений на губах та слизовій оболонці рота.
  3. Фаза гіперемії та гіпопігментації. Триває близько двох тижнів — за цей час усі ерозії гояться через утворення плям.

Загальна інтоксикація водночас виражена, до того ж діти страждають від постійного болю у роті, прямій кишці, очах. Уражені слизові оболонки кровоточать і запалюються, запалення може поширюватися на інші структури очей. 

 Як правильно лікувати синдром

Для його лікування використовується низка препаратів — глюкокортикоїди, антигістамінні засоби. Ви можете знайти їх на сайті https://anc.ua. Лікування проводиться тільки в стаціонарі через вкрай тяжкий стан маленьких пацієнтів та необхідність коригувати терапію. Шкірні пошкодження обробляються так само як обпалена шкіра — протизапальними кремами та мазями. 

 

peredplata