Трагедія родини Сергія Скадовського

Доньки Сергія Скадовського – засновника міста Скадовська на Херсонщині. Марія, Єлизавета, Ольга і Ніна. Жодна з них не пережила приходу до влади в Україні московських більшовиків. Тікаючи від нових «визволителів» були в6иті у січні 1920 року. Про цю трагедію 20 квітня того ж року написала “The New York Times”.
У Сергія Скадовського було також четверо синів: Олександр, Лев, Сергій та Юрій. Московсько-більшовицьку окупацію пережили лише двоє… Син одного із них – Борис Сергійович (онук засновника Скадовська) першим взявся досліджувати таврійських гілку свого шляхетського роду. Вважав, що вона була українською, бо засновник цієї гілки одружився з українкою Марією Квашенко.
Цей же онук Скадовського – Борис (1921-2010), який народився у Швейцарії, став одним із творців того, що ми тепер знаємо як Європейський Союз. Він був засновником і першим президентом (1967-1972) Європейського об’єднання виробників механізації офісів та інформаційної техніки (European Association of Manufacturers of Business Machines and Information Technology – EUROBIT), а також представником Європейського об’єднання при Європейській комісії в Брюселі. Пізніше був почесним Президентом EUROBIT.
Як ми ще мало знаємо про синів і доньок української землі, які творили та творять вільну Європу.
Взято у Юрія Юзича.

peredplata